Mica Unire, sărbătorită la Muzeul Ianca



Mica Unire a fost sărbătorită și la Muzeul Ianca marți, 23 ianuarie, începând cu ora 11.00, în Sala de conferințe a instituției. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu  Liceul Teoretic „Constantin Angelescu” din Ianca – director prof. Emil Ștefănuț Dragomir și Parohia nr. 2 Ianca – preot paroh Alexandru Mihalache. Alături de elevi s-au aflat și membri ai Asociaței de părinți a liceului, pensionari, foste cadre didactice de la unitățile școlare din Ianca.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Național al României, urmată de oficierea serviciului religios de către preotul paroh Alexandru Mihalache. Prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul muzeului, le-a vorbit celor prezenți despre momentul istoric 24 ianuarie 1859.

În continuare, elevii clasei a III-a B  „Micii exploratori” de la Liceul Teoretic „Constantin Angelescu ” din Ianca, coordonați de prof. înv. primar Chiru Elena-Alina, au prezentat un moment artistic, încheiat cu „Hora Unirii”, la care au fost invitați să ia parte toți cei din sală. Au fost prezenți și elevi ai clasei a V-a B, însoțiți de prof. de religie Florica Robitu.

La final, toți participanții au fost invitați să viziteze muzeul.

Activitatea de astăzi face parte dintr-o serie de manifestări lunare, anul 2024 marcând împlinirea unui sfert de veac de la înființarea Muzeului Ianca (1 decembrie 1999 – 1 decembrie 2024).

Despre muzeu

Muzeul Ianca este o instituție  de drept privat, aflată în subordinea O.N.G.-ului Asociația cultural-istorică ,,Muzeul” Ianca. Fondatorul instituției și muzeograf voluntar, încă de la înființare, este profesorul de istorie Ion Bărbuceanu, în prezent pensionar. Muzeul este găzduit într-o casă construită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi donată autorităților de către proprietar. Clădirea este alcătuită din mai multe încăperi, reunind exponate reprezentative pentru existența satului românesc, a școlii de altădată, a bisericii strămoșești și a aviației militare din cadrul Aerodromului Ianca.

Povestea muzeului a început în 1995, când prof. Ion Bărbuceanu a solicitat Consiliului Local al orașului Ianca un spațiu în acest sens, primind aprobarea pentru amenajarea unui muzeu în localul Școlii nr. 1 Ianca, unde funcționa ca profesor. În 1998, Consiliul Local aprobă ca spațiu pentru muzeu clădirea actuală, din strada Gării, nr. 9. Muzeul Ianca se deschide oficial la 1 decembrie 1999. La 22 iulie 2023, Ministerul Culturii și Cultelor aprobă înființarea instituției culturale „Muzeul Ianca”, iar în 2009 instituția primește acreditarea Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.

În cei aproape 25 de ani de activitate, Muzeul Ianca a accesat mai multe proiecte cu finanțare nerambusrabilă și a desfășurat numeroase activități culturale, în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I” și cu alte instituții de cultură din țară.

Cei care doresc să viziteze Muzeul Ianca o pot face de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-14.00, la adresa Strada Gării, nr. 9, Ianca.  Pentru grupuri organizate sau pentru persoane fizice din alte localități, vizitarea se poate face cu programare la telefon 0723.609.033 sau prin poștă electronică iancamuzeul@yahoo.ro.

Mai multe informații, dar și un tur virtual al Muzeului Ianca puteți găsi pe site-ul instituției, la adresa https://www.muzeulianca.ro/ .