Brăileanul Mihai Tudose, numărul 1 pe lista PSD-PNL la europarlamentare (VIDEO)



Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose și-a anunțat oficial astăzi, la Brăila, candidatura pentru Parlamentul European, pe prima poziție a listei comune PSD-PNL. Anunțul a  fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul filialei locale a Partidului Social Democrat din Bd. Al. I. Cuza, nr. 143.

I-au fost alături Francisk Iulian-Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, și Marian-Viorel Dragomir, primarul municipiului Brăila.

Am ținut foarte mult ca prima ieșire la presă, după desemnarea petrecută la București, să fie acasă, la Brăila, să vă confirm și pe această cale că lista la europarlamentare este deschisă de un brăilean, un factor de mândrie pentru mine și probabil că și pentru Brăila sau cel puțin așa mi s-a spus. Sper ca de acum încolo Brăila să fie din ce în ce mai des pe primul loc, poate și la handbal.

Este foarte important ca această construcție de alianță să funcționeze. Nu a fost ușor la București să o închegăm, fiindcă emoțiile sunt foarte mari și de o parte, și de alta. Dar, după cum foarte bine știți, tot ceea ce este în Europa acum sunt aceste construcții multicolore. Majoritatea sunt pe această structură, social-democrații cu liberalii. Este un tip de construcție care funcționează astăzi și la nivel de Comisie Europeană, și la nivel de Parlament European. Și, din câte se pare, așa va fi și în următorii cinci ani, a declarat europarlamentarul.

Ținta coaliției este să obțină peste 50 % dintre voturi la alegerile pentru Parlamentul European, procent care să asigure 17-19 europarlamentari, suficienți încât să poată influența prin voturile lor politica europeană în ceea ce privește România.

Mihai Tudose și-a prezentat și țintele pentru următorul mandat: coeziunea socială – salariul minim european, fondurile pentru investiții în infrastructură și tot ceea ce privește agricultura, cu impactul de mediu aferent.

Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru România și pentru Brăila nu cred că este cazul să vă mai spun. La fiecare leu dat vin cel puțin patru înapoi. Toate marile investiții, începând de la șosele, autostrăzi, școli, drumuri, spitale, canalizare, apă sunt cu bani europeni.

Întrebat dacă nu se teme de un boicot al liberalilor la europarlamentare, cel puțin la Brăila, unde liderul PNL, Alexandru Popa, ar fi declarat că toate eforturile sale se vor concentra pe alegerile locale, Tudose a declarat:

Eu cred că oamenii întregi la minte, PSD-iști și PNL-iști, au de ales între a ne face de râs în Europa cu multe grupuri mici și eventual foarte multe voturi extremiste care să fie izolate și a avea o echipă care să fie provider de lucruri bune pentru România, jucând împreună.

Marian Dragomir: La Brăila n-o să votăm la europarlamentare o listă a alianței. La Brăila o să votăm cu omul Mihai Tudose.

Primarul Marian Dragomir a ținut să sublinieze:

La Brăila n-o să votăm la europarlamentare o listă a alianței. La Brăila o să votăm cu omul Mihai Tudose. Este cel care ne-a adus cea mai mare investiție din România de după Revoluție și oricât au criticat unii Podul, după aceea și-au făcut poze cu el. Și oricât au criticat unii, sigur nimeni nu vrea să dărâmăm Podul, pentru că aici vorbim de performanță. Vorbim de oameni care doar discută și oameni care fac. Și asta va face diferența. N-o să vorbim de liste de partid, n-o să vorbim nici de altcineva, n-o să vorbim de Rareș Bogdan (n.r. al doilea candidat pe lista comună pentru europarlamentare, din partea PNL). Noi o să vorbim de brăileanul nostru, care este numărul 1 pe lista PSD-PNL la europarlamentare.

Primarul municipiului a exclus însă vehement posibilitatea unei alianțe cu liberalii la alegerile locale:

La locale, n-o să facem niciun fel de înțelegere, nicio negociere și absolut nimic cu PNL, din două motive: n-ar putea să înțeleagă ceea ce noi dorim să facem pentru că ei nici măcar nu pot citi ce scriu singuri, dar să mai discute cu noi. Deci nu va exista niciun fel de înțelegere.

Mihai Tudose, parcursul politic

Mihai Tudose s-a născut pe 6 martie 1967, la Brăila. În cariera politică, a debutat în 1992 ca șef de birou senatorial, până în 1999 când, pentru un an, a fost consilier județean, lucrând în același timp și ca jurist. Din anul 2000 până în 2019, a reprezentat Brăila în Camera Deputaților. A fost președintele organizației municipale a PSD din 2004 până în 2008, perioadă în care organizația a reușit să câștige primăria municipiului și să obțină cel mai mare număr de consilieri municipali. A fost de două ori  ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în perioadele 17 decembrie 2014-17 noiembrie 2015 și 23 februarie 2017- 29 iunie 2017. La 29 iunie 2017, a fost numit prim-ministru al României, funcție pe care a deținut-o până în 16 ianuarie 2018.

Din 2019 este europarlamentar, activând în Comisia pentru comerț internațional. Este și membru în Delegația UE – Republica Moldova. În actualul mandat, Tudose a militat pentru respectarea specificului agriculturii statelor membre UE în contextul modificării strategiei cu privire la pesticide din 2023 și pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene ai cărei membri sunt aleși prin vot de cetățenii statelor componente.