ActualitateLocal

Mii de credincioşi au participat la Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sâmbătă, 12 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, credincioşii din judeţele Brăila și Galați au trăit bucuria Pelerinajului de Florii, o manifestare religioasă devenită tradiţie în Arhiepiscopia Dunării de Jos, ce aminteşte de momentul Intrării triumfale a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim.

Procesiunile s-au desfăşurat cu participarea a mii de persoane – copii, tineri, profesori, preoţi şi enoriaşi – care au umplut străzile principalelor oraşe cu rugăciune, cântece liturgice şi ramuri de salcie, simbol al biruinţei şi al păcii.

Brăila – început de binecuvântare

Pelerinajul a debutat în municipiul Brăila, unde credincioşii din parohiile oraşului s-au reunit la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. De acolo, alaiul a pornit în procesiune paşnică pe „Calea Călăraşilor” până la Catedrala „Naşterea Domnului”.

Pe esplanada catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a întâmpinat mulţimea cu dragoste părintească. A fost citită Evanghelia Sâmbetei lui Lazăr, iar ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa pelerinajului în viaţa credinciosului şi a transmis un îndemn de solidaritate cu cei aflaţi în suferinţă.

Au fost binecuvântate icoana praznicului şi ramurile purtate de credincioşi, iar participanţii au fost stropiţi cu agheasmă. Totodată, au fost premiaţi elevii calificaţi la fazele naţionale ale concursurilor şcolare de religie şi cultură românească.

Galaţi – oraşul credinţei vii

În Galaţi, pelerinajul a început de la biserica „Vovidenia”, de unde un număr impresionant de pelerini – de la copii şi tineri până la vârstnici şi persoane cu dizabilităţi – au pornit pe „Calea Domnească” către Catedrala Arhiepiscopală.

Pe esplanada catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit din nou cuvântul Evangheliei şi a evidenţiat semnificaţia Învierii lui Lazăr, ca prefigurare a Învierii de obşte. Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor participanţilor şi a subliniat că, prin acest pelerinaj, Ierusalimul ceresc s-a coborât în inimile şi casele celor prezenţi.

Slujba de binecuvântare a stâlpărilor a fost urmată de premierea elevilor olimpici din Galaţi şi de săvârşirea slujbei Privegherii.

Tecuci şi alte localităţi – mărturie de credinţă

La Tecuci, procesiunea s-a desfăşurat de la biserica „Înălţarea Domnului” până la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Şi aici, numeroşi clerici şi credincioşi au luat parte cu evlavie, dând mărturie despre credinţa vie a comunităţii.

Pelerinaje similare au avut loc în numeroase alte localităţi din Eparhia Dunării de Jos: Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca – toate unite prin rugăciune şi comuniune.

Participarea masivă a tinerilor, a elevilor, profesorilor şi preoţilor a fost descrisă de organizatori drept un semn de speranţă şi o dovadă a dragostei creştine care animă viaţa Bisericii.

Pelerinajul de Florii, prin pacea şi bucuria sa, a reînnoit în sufletele celor prezenţi dorinţa de a-L urma pe Hristos cu credinţă, smerenie şi iubire faţă de aproapele.

Foto:
Cristian Gîrliceanu, Arhiepiscopia Dunării de Jos

Articole similare

Back to top button