
Ministerul Sănătății a anunțat investiții de 13 milioane de euro în echipamente de înaltă performanță de screening pentru diferite tipuri de cancer, printr-un proiect cu Banca Mondială.
Vor fi achiziționate:
- echipamente destinate cancerului de col uterin: linii automate citologie și HPV, colposcop, electrocauter, dispozitive de electrochirurgie și masă ginecologică;
- șapte mamografe destinate centrelor regionale pentru screening-ul cancerului de sân;
- șapte linii de colonoscopie destinate centrelor regionale pentru screening-ul cancerului de colon.
România pe primul loc în UE în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin
Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea datorată cancerului de col uterin, cu o rată a mortalității de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene. Cauza principală este subutilizarea screeningului pentru cancerul de col uterin și a vaccinării împotriva HPV, virusul responsabil de apariția a 95 % dintre cazurile de cancer de col uterin. Orice femeie activă sexual este expusă riscului de a contacta HPV. Se estimează că până la 50 – 80 % dintre oameni se vor infectă cu HPV de-a lungul vieții.
Cele mai multe infecții sunt tranzitorii și dispar în decurs de aproximativ 1-2 ani. Însă există și infecții cu tulpini de risc înalt, care pot evolua în cancer de col uterin. De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu are expresie clinică cu semne și simptome specifice. Singură metodă de protecție împotriva infecției cu HPV este vaccinarea. Testul Babeș Papanicolau poate fi folosit în scop de screening pentru depistarea modificărilor premaligne sau maligne ale colului uterin. Primul test PAP ar trebui să se efectueze în maxim trei ani de la debutul vieții sexuale. În România, din cauza incidenței foarte crescute a cancerului de col uterin, se recomandă totuși ca testele PAP să fie efectuate anual.
Cancerul de sân principala cauză de mortalitate la femei în România
Cancerul de sân reprezintă în țara noastră principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani. Una din 10 femei poate dezvolta cancerul de sân, riscul crescând odată cu vârsta. Dacă este descoperit în stadiu precoce, tratamentul poate asigura vindecarea. Din păcate, în țara noastră 80% dintre cazuri sunt diagnosticate în faza avansată, stadiu în care tratamentul poate doar prelungi supraviețuirea. Autopalparea sânilor este cea mai utilă și cea mai ieftină formă de diagnostic precoce al bolilor de sân și de prevenție a formelor avansate de cancer de sân. Începând cu vârsta de 40 de ani, mamografia digitală este metoda esențială de depistare precoce a acestui tip de cancer.
Screening-ul cancerului de colon este recomandat tuturor persoanelor peste 50 de ani
Conform datelor furnizate de Synevo, în România cancerul colorectal reprezintă, la ora actuală, a doua cauză de mortalitate de cauză neoplazică, după cancerul pulmonar. Cancerul colorectal apare preponderent la vârste de peste 50 de ani și de obicei se dezvoltă lent, având o incidență crescută în țările dezvoltate, unde se evidențiază un consum mare de carne roșie. Screening-ul cancerului de colon este recomandat tuturor persoanelor începând cu vârsta de 50 de ani și chiar mai devreme în cazul celor care prezintă antecedente personale sau familiale ale acestei patologii. Colonoscopia este o investigație imagistică frecvent utilizată ca metodă de screening al persoanelor din categoria de risc și de monitorizare a celor care prezintă deja leziuni precanceroase la nivelul colonului.