„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.
Minoritatea românească din Ucraina, subiect principal al discuțiilor
Ciolacu a subliniat importanţa asigurării drepturilor minorităţilor, subliniind că acestea trebuie să fie reciproce, aşa cum ar trebui să aibă şi ucrainenii pe teritoriul României aceleaşi drepturi ca şi românii în Ucraina. De asemenea, a evidenţiat că există o considerabilă comunitate de români de etnie română care participă la conflictul din Ucraina.
Conform lui Marcel Ciolacu, partea ucraineană a fost de acord cu această înţelegere şi au fost pregătite drafturi pentru modificări legislative care să reflecte aceste schimbări în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Premierul a subliniat că acest compromis trebuie să asigure că drepturile minorităţilor din Ucraina sunt similare cu cele din România, respectând principiul de reciprocitate.
În ceea ce priveşte limba moldovenească, Marcel Ciolacu a susţinut că aceasta nu există în realitate şi că este o invenţie a Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost menţionat ca parte a acordului privind drepturile minorităţilor.
Drepturile religioase ale românilor din Ucraina discutate cu partea ucraineană
Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog în curs de desfăşurare şi că Ciprian Olinici, consilierul de stat pentru culte are discuţii cu partea ucraineană în acest sens. El a subliniat complexitatea acestei probleme, în special în contextul ruperii bisericii ucrainene de Patriarhia din Rusia, dar a asigurat că se depun eforturi pentru a găsi o soluţie.
Marcel Ciolacu a evidenţiat sprijinul României pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a menţionat că în acest context au loc negocieri şi „solicitări îndreptăţite ale statelor vecine.”
În legătură cu parteneriatul strategic anunţat în timpul vizitei preşedintelui Zelenski în România, premierul a subliniat că atributul constituţional al şefului statului este să iniţieze şi să semneze astfel de parteneriate. El a menţionat că au avut discuţii cu preşedintele Zelenski cu privire la acest parteneriat şi că negocierile sunt în curs de desfăşurare între Preşedinţia României şi Ucraina.
Canalul Bâstroe și tranzitul cerealelor ucraineene alte subiecte de interes
În ceea ce priveşte navigaţia pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale, premierul a informat că aceasta este, în acest moment, o exclusivitate. Cu toate acestea, el a exprimat intenţia de a discuta cu preşedintele Zelenski despre tranzitul cerealelor ucrainene şi a subliniat că există soluţii mai bune pe calea feroviară şi pe Dunăre pentru a eficientiza acest tranzit.
Cu privire la anularea discursului preşedintelui Zelenski în Parlamentul României, Marcel Ciolacu a precizat că acesta i-a comunicat că nu a fost planificat un astfel de discurs. Cu toate acestea, premierul a subliniat că era deschis la ideea ca preşedintele Zelenski să aibă un discurs în Parlamentul României şi că, în absenţa unui acord cu partea ucraineană, a luat decizia de a anula vizita la Parlament. (sursa: Agerpres)