Multă vreme, cancerul a fost considerat o boală incurabilă și cu un verdict mortal iminent. Acum se luptă eficient împotriva multor tipuri de boli oncologice. Metodele de investigație au evoluat, cercetările au dus la descoperiri revoluționare, există aparate care fac analize sofisticate, dar și tratamente la care altădată nu visa nimeni. Cu alte cuvinte, oncologia este și ea la nivelul modernității.
În acești parametri se înscrie Centrul medical Neolife Brăila, funcțional în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din luna iulie a acestui an. Evenimentul de deschidere oficială a avut loc însă zilele trecute, motivat de dorința de a fi prezenți cât mai mulți colegi din domeniul medical, parteneri în activitățile clinicii Neolife cu numărul șase. În țară mai sunt două centre la București, câte unul la Brașov, Iași și Râmnicu Vâlcea.
La evenimentul festiv a fost prezent Fabio Razzetto, managerul general al Neolife Romania, care a precizat: „Noul nostru centru pentru diagnostic și tratament Neolife este funcțional perfect și pregătit pentru a primi pacienți din toată zona de sud-est a României. Investiția de la Brăila a însemnat cinci milioane de euro, în construcție și în echipamente, o investiție mare, dar pe care am dorit să o facem în acest oraș și județ. Oferim servicii de analize și tratament pentru cancer și știm foarte bine că pacientul de cancer nu poate să aștepte. Este o boală în care nu putem spune că nu e timp să ajungem la diagnostic, la tratament. Deci, este imporantă viteza. Un diagnostic corect și rapid, duce la un tratament eficient și, implicit, la o evoluție favorabiă pentru pacient. Neolife are peste 35 ani vechime în Turcia și se apropie de zece ani de prezență în România unde am tratat peste 200.000 pacienți. Am înțeles foarte bine nevoile pacienților de a accesa serviciile noastre medicale, fără să fie nevoiți să parcurgă sute de kilometri, fără să îndure oboseala orelor de călătorie, fără să cheltuie bani pentru transport și pentru cazare. Și cu mare bucurie, trebuie să vă spun că și partenerii noștri, autoritățile locale, au înțeles acest lucru, precum și această nevoie. Și am fost sprijiniți foarte mult, constant, în acest proiect pe care îl derulăm, împreună, pentru binele pacienților. De aceea vom colabora cu toți doctorii și operatorii din zonă pentru acest scop nobil, binele pacientului. Cancerului este și nu va mai fi o sentință. Abandonul nu mai este o opțiune, nici pentru medici, nici pentru pacienți. O spunem din toată inima: împreună putem face diferența”.
Managerul clinicii a mulțumit în primul rând directorului general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, dr. Camelia Nedelcu, care a sprijinit din primul moment proiectul. A mulțumit și autorităților locale, respectiv președintelui Francisk Iulian Chiriac de la Consiliul Județean Brăila, primarului municipiului Brăila, Marian Viorel Dragomir, chiar dacă aceștia nu au fost prezenți. Nici dr. Delia Râșnoveanu, managerul SCJU Brăila, nu era de față la eveniment, dar a primit mulțumirile în numele său și al spitalului conf. dr. Dragoș Voicu, directorul medical. De altfel, o parte a medicilor din SCJU sunt colaboratori ai centrului, la fel și cățiva medici din Galați, plus unii operatori privați din zonă.
La rândul său, dr. Camelia Nedelcu de la CJAS Brăila a ținut să sublinieze în fața întregii asistențe că este încântată de existența Centrului Neolife Brăila: „Cosiderând că misiunea Casei de Asigurări este de a asigura pacienților servicii medicale de cea mai bună calitate și de a le oferi toată gama de posibilități care să conducă la un tratament cât mai eficient, mă bucur pentru realizările Neolife la Brăila. Acest centru este un succes. Și nu pot decât să le mulțumesc și să le spun că, din pucntul nostru de vedere ca finalizatori, colaborarea dintre noi va fi excelentă, în scopul ajutării pacienților. Vom încerca, pe toate căile, să realizăm tot ce este mai bine pentru pacienți”.
Raluca Tache, managerul Centrul medical Neolife Brăila, a fost foarte emoționată la deschiderea oficială. A ținut să sublinieze, în primul rând, deschiderea deosebită de care a dat dovadă CJAS Brăila prin dr. Camelia Nedelcu și echipa în a oferi sprijin pentru punerea în aplicare a proiectului clinicii brăilene: ”Au fost disponibili ori de câte ori am avut nevoie, au răspuns la orice oră din zi și din seară”. Deopotrivă, a mulțumit, și a prezentat, echipa Neolife care are în componență nu doar medici, ci și fizicieni, registratori, asistenți, centraliști etc.
Deviza Neolife: „Cancerul NU este o sentință”
Bineînțeles că medicii de specialitate știu de existența centrului, deschis așa cum am spus, din luna iulie. Dar pentru că el este de interes pentru pacienți, pentru că oncologia rămâne un punct nevralgic și pe harta Brăilei, dar și pentru că toate serviciile medicale oferite la clinica Neolife sunt decontate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), vom prezenta pe scurt ce se întâmplă aici.
Specialiștii sunt cei care trimit pacienții în centru. Acesta este dotat cu aparatură de ultimă generație, inclusiv cea din spectrul medicinei nucleare: PET-CT, scientigrafie și radioterapie. Medicina nucleară este foarte utilă în tratamentul modern al cancerelor, completând imagistica tradițională prin RMN și CT. În centrul de la Brăila vor mai veni curând și alte echipamente, tot de ultimă generație. Este la dispoziție, de asemenea, și radiochirurgia. În caz că nu se știe, merită să subliniem că unele dintre aceste zone sunt deopotrivă pentru investigare și pentru tratarea oncologică. Nu întâmplător, deviza Centrului Neolife este „Cancerul NU este o sentință”. Depistarea precoce este foarte importantă în tratarea cu succes a acestui tip de boală care, repetăm, acum are șanse mari să fie vindecată. Aceasta înseamnă și o relație stabilită din vreme de pacient cu medicul de familie care face trimiterea, în funcție de situație, la specialiști și aceștia din urmă știu ce au de făcut mai departe.
Centrul Neolife Brăila permite tratarea nu doar a pacienților din municipiu și din județ, ci oferă servicii medicale decontate de la CNAS pacienților din județele vecine: Galați, Tulcea, Vrancea etc.
Așa cum a precizat Mihaela Codiță, reprezentant medical, clinica asigură transport gratuit pacienților din alte județe dacă sunt minim patru care efectuează deplasarea. Un alt avantaj al clinicii Neolife este organizarea circuitelor interne. Ele sunt realizate în așa fel încât pacientul să fie protejat tot timpul, să nu existe riscuri și, în plus, să nu se intersecteze pacienții, astfel încât confortul psihic al acestora să fie cât mai mare pe timpul analizelor sau tratamentului.
Investigațiile de tip medicina nucleară sunt încă relativ rare în Romania. Se mai fac doar la Cluj, București, Iași, Brașov (tot Neolife) și Timișoara.
În următoarele zile va avea loc și evenimentul oficial de deschidere a centrului similar de la Vâlcea, unde, de asemenea, serviciile medicale sunt gratuite pentru pacienți, fiind și ele decontate din bugetul CNAS.