InvatamantLocal

Noaptea cercetătorilor de la Colegiul Național ”Murgoci”, o atracție irezistibilă

Evenimentul desfășurat la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” sub genericul Noaptea Europeană a Cercetătorilor a atras destui tineri dornici să facă o călătorie, imaginară și nu numai, în lumea fascinantă a științei. Curtea liceului a fost ca un iarmaroc de pe vremuri, plină de curioși.  Sunetul vocilor se auzea din stradă, iar trecătorii au avut motive să comenteze în genul „Ce frumos! O școală în care programul nu se termină deloc!” 

O mulțime de standuri au fost aranjate și câțiva elevi au pregătit experimente inedite, prezentări captivante și concursuri cu premii. Cercetătorii mici și mari și-au prezentat o parte a muncii lor, invitând privitorii să urmărească experimente ştiinţifice, să folosească aparate, să vadă metode și tehnologii care schimbă și îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi. Tot în curtea liceului a fost amenajată zona SciFUN, dedicată științei interactive, experimentelor distractive legate de știință. Aici, participanții au experimentat și testat propriile înclinații spre știință explorând activităţi captivante și jocuri. Timp de câteva ore, au fost dezvăluite câteva secrete științifice într-un mediu prietenos şi o atmosferă relaxantă. Cu siguranță, dintre foarte tinerii privitori se vor recruta viitori cercetători, oameni de știință dar în primul rând elevi care vor învăța foarte bine la școală. 

Actvitățile au fost organziate de Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”, prof. Mihaela Giurcă director, în colaborare cu Școala Gimanzială „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Nicolae Iorga”. Elevii și profesorii de la Școala „Mihai Viteazul” au desfășurat activități experimentale și practice – ex. ”Pasta de dinți a elefantului”, „Notele creează muzica” ș.a.  

Dintre activitățile elevilor de la „Murgoci”: clubul de robotică „Velocity” a avut prezentare interactivă cu roboți Lego EV3, mersul Mecanum și printuri 3D; elevi din grupul „Eco Heroes” au prezentat jocuri interactive sub genericul „Plasticul care ne … inundă viețile”. Au mai fost și activități experimentale cu tema „Gândiți Fizica!”, workshop-uri „Busola vs GPS”, „Telescopul – o călătorie interstelară”, experimente distractive (aprindere fără chibrit, cerneluri secrete, focuri bengale, cameleonul chimic, Vezuziu în laborator, grădina ca-n povești, paharul fermecat, extragerea clorofilei, secțiuni prin organe vegetale și animale, efectele poluării) etc.  

Elevi de la Colegiul Național „Nicolae Iorga” au dezvoltat activități în workshopul „Inima – pompa organismului”, „Observaţii microscopice la celula vegetală„, „Extragerea pigmenţilor clorofilieni„, experimente chimice (oglinda de argint, șarpele în eprubetă, Timoul, reacția apei oxigenate cu iodura de potasiu) ș.a.  

În rândul privitorilor au fost elevi și profesori care s-au înscris în calendarul activităților. I-am putea numi voluntari și merită să-i menționăm, pentru interesul lor către lumea științei: Școlile Gimnaziale „Ion Creangă”, „Mihu Dragomir”, ”Mihai Eminescu”, „Fănuș Neagu”, „Anton Pann”, „Radu Tudoran” din municipiu, Școlile Gimnaziale Însurăței, Traian, „Petre Carp” Tufești, Viziru. De asemenea, au fost și de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius”, Colegiul Tehnologic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnologic „Anghel Saligny” din municipiu și de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Însurăței.  

Foto:
Armanda Filipine

Articole similare

Back to top button