Noul An Evreiesc – Comunitatea Evreilor a celebrat tradiția de Rosh Hashanah

Brăila este locuită de multe etnii și astfel, datorită unora dintre acestea, are mai multe calendare. Spre exemplu, prietenii Comunității Evreilor (CE) Brăila s-au putut bucura de trecerea în noul an, 5784 după numărătoarea ebraică tradițională, care s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2023. Nu e neapărat un revelion, cum îl numim noi astăzi, dar în dimineața primei zile din acest nou an s-a mers la templu. Mai precis, Noul An Evreiesc sau Roș Hașana (scris și Rosh Hashanah) a fost întâmpinat la Templul Coral din strada Petru Maior nr. 13 – singurul spațiu de rugăciune al evreilor care mai este în picioare în oraș.

Amintim că de-a lungul vremii, mai precis în secolele XIX-XX, sunt consemnate în documente mai mult de zece lăcașe de cult ale comunității evreiești pe teritoriul orașului Brăila.  

Așa cum spuneam, sâmbătă a fost celebrată în templu sărbătoarea Roș Hașana. Președinta CE Brăila, Nadia Ustinescu, i-a salutat pe membrii care au putut să ajungă la sărbătoare, dar și pe prietenii care nu sunt evrei, dar care ajung de fiecare dată la evenimentele comunității.

A fost acum și un motiv de bucurie în plus. Comunitatea are un nou oficiant de cult, în persoana lui Avi Levi Avinoam. Pentru a dialoga cu el trebuie să știi evreiește, ori măcar limba engleză. Dar a cântat minunat tot ce era legat de slujba religioasă. Și va învăța limba română, cu siguranță, pentru că rămâne oficiant de cult al comunității brăilene.

Până la Yom Kippur, sau Ziua Pocăinței, altă sărbătoare importantă a evreilor, urmează cele zece zile de penitență, de rugăciune, în care evreii își cer iertare, inclusiv unii de la alții, pentru a începe noul an în curățenie sufletească și cu împăcare.

Roș Hașana, momentul când se consideră că a făcut Dumnezeu lumea, și Yom Kippur sunt sărbători considerate „sfinte” de evrei, deci foarte importante. Avem ce învăța din teologia altor popoare.

Și tot conform tradiției de Roș Hașana, după ce oficiantul de cult a citit rugăciunile specifice, la Templul Coral s-a gustat din vinul dulce ritualic, s-au mâncat felii de măr și semințe de rodie înmuiate în miere, conform urării ”Shana Tova u’metuka!” – ”Un an nou bun și dulce”.

Pentru cine este pasionat de istorie, de cea locală în special, spunem și că Templul Coral, numit în istoria evreilor brăileni și Templul Nou, s-a ridicat la 1863 pe locul unde a fost Sinagoga Franchische-Schul. Strada se numea atunci Ulița Ovreiască. Observăm că data este sinonimă cu aceea în care s-a ridicat, prin grija altei comunități, cea a grecilor, biserica cu hramul Buna Vestire și pe care o numim Biserica Greacă. Dacă mă întorc la ideea de calendar, avem la Brăila și Comunitatea Rușilor Lipoveni care ne invită, periodic, să trecem în timpul calendarului iulian după care ei își aranjează sărbătorile și viața; chiar dacă, asemeni evreilor și grecilor, rămân buni cetățeni ai Brăilei din modernitate.

Foto:
Armanda Filipine