Nu avem epidemie de gripă în România



Ministerul Sănătății atrage atenția, printr-un comunicat, că nu se poate vorbi despre epidemie de gripă în România în acest moment. Precizarea vine în contextul prezenței crescute a pacienților cu simptome respiratorii la camerele de gardă sau la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor.

Datele arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Medicii recomandă prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe doar dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, se va contacta medicul de familie pentru recomandări.

Răceala și gripa sunt două dintre cele mai frecvente infecții respiratorii, simptomele fiind în mare parte comune.  Gripa debutează însă brusc și violent, se manifestă mult mai intens și poate conduce la complicații severe.

Virozele respiratorii, inclusiv gripa, se transmit cu ușurință, pe calea aerului, prin tuse si strănut, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate. Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin spălarea mâinilor, purtarea măștii de protecție, mai ales în spațiile închise și aglomerate, izolarea la domiciliu a pacienților. Cea mai eficientă metodă preventivă în cazul gripei este însă vaccinarea antigripală, recomandată anual tuturor persoanelor vulnerabile, începând cu vârsta de 6 luni. Sezonul gripal începe de obicei în octombrie și durează până în luna martie, chiar aprilie.

Antibioticele nu sunt indicate în cazul virozelor respiratorii

Reamintim că antibioticele nu sunt de folos în cazul virozelor respiratorii. Acestea sunt necesare doar dacă medicul îți spune că ai o infecție bacteriană. Tratamentul va fi unul simptomatic – antitermice, antiinflamatoare. Foarte importantă este și hidratarea corespunzătoare a pacienților cu supe, ceaiuri și consumul de alimente bogate în vitamina C.

Având în vedere că de luni,  8 ianuarie, se reiau cursurile în toată țara, părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii în colectivitate dacă aceștia prezintă simptome de viroză- tuse, dureri în gât, dureri musculare, febră – pentru a limita răspândirea virusului.

 

Foto:
Victoria from Pixabay