Actualitate

Obligațiile deținătorilor de animale 

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat mai multe verificări pe raza comunei Vădeni, ocazie cu care au avut surpriza să găsească în incinta unui imobil opt pui de exemplare canine, de rasă comună, care erau ținuți acolo fără să le fie asigurate condițiile de bunăstare.

Prin urmare, în acest caz, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis Ordin de plasare a animalelor în adăpost în baza căruia animalele au fost ridicate de către o asociație privată de protecție a animalelor și transportate pe raza localității Lacu-Sărat, comuna Chiscani, pentru a beneficia de asistență medicală, adăpost și îngrijire specializată urmând mai apoi ca patrupedele să fie oferite spre adopție iubitorilor de animale.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Brăila recomandă tuturor posesorilor de animale să se preocupe de bunăstarea acestora, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea lor.

Obligațiile deținătorilor de animale 

Proprietarii au obligația de a-și înregistra câinii. De asemenea, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate. Microciparea căinilor cu stăpân este obligatorie prin OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă îndatorirea legală această procedură este și utilă.

Orice câine crescut, adăpostit pe domeniul public, în locurile publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru siguranța Alimentelor, este considerat “câine fără stăpân „în sensul O.U.G 155/2001. În cazul pierderii animalului de companie, microciparea și înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân (RECS) cresc șansele ca acesta să fie găsit mai repede.

Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune

De asemenea, proprietarii de animale de companie trebuie să le ofere protecție, îngijire, bunăstare și să le asigure un adăpost cu condițiii decente. Persoanele care și-au asumat răspunderea îngrijirii unui câine preluat de la padoc nu trebuie să-l lase liber, din nou, pe străzi. Acestea au obligația să-l îngrijească și să respecte normele legale. Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune și este sancționat conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.

O altă obligație legală o reprezintă: sterilizarea câinilor de rasă comună și declararea gestațiilor, fătărilor, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar cu liberă practică. Proprietarii și deținătorii de căini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative.

În plus, constituie contravenții și se sancționează conform actelor normative în vigoare: -lăsarea liberă a câinilor atât ziua, cât și noaptea, în curțile de folosință comună, de natură a pune în pericol colocatarii sau alte persoane; neridicarea de îndată a execrementelor lăsate animalele de companie și pentru aceasta deținătorul patrupedului are obligația de a avea asupra sa materiale care să-i permită realizarea acestei operațiuni; neridicarea resturilor rezultate în urma hrănirii câinilor, pisicilor sau a altor animale pe domeniul public sau pe spațiile de folosință comună din interiorul sau de jur împrejurul imobilelor.

Foto:

Articole similare

Back to top button