
Omagiu Hariclea Darclée, la Milano
Hariclea Darclée (Hariclea Haricli nume în acte, 10 iunie 1860, Brăila – 12 ianuarie 1939, București) este celebrată la Milano printr-o manifestare ce are loc în data de 17 octombrie 2023 în orașul unde se află Teatrul Scala, acolo unde marea soprană a avut numeroase succese.
Evenimentele sunt organizate de Primăria orașului Milano prin Departamentul „Milano è Memoria”, Centrul Cultural Italo-Român din Milano și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.
Manifestarea omagială este gândită „în semn de omagiu, pentru una dintre cele mai mari artiste lirice ale României, ale Italiei și a lumii operei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”, după cum se exprimă inițiatorii.
Practic, la propunerea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, Primăria orașului Milano a aprobat, în 2022, montarea și dezvelirea unei plăci memoriale în onoarea marii soprane Hariclea Darclée, considerată timp de trei decenii Primadonna assoluta a teatrului liric mondial, prima interpretă a rolului „Floria Tosca” pentru care compozitorul Giacomo Puccini a scris în mod special aria „Vissi d’Arte, vissi d’amore”. Artista lirică a trăit o mare parte a vieții în Italia, de la debutul la Teatro alla Scala din 1890 și până la reîntoarcerea în țară, la București, în anii 1930.
La Milano va fi dezvelită o placă memorială în onoarea marii soprane Hariclea Darclée
Ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale are loc la Milano, în Via Cernaia nr. 2, unde a locuit Hariclea Darclée timp de aproape două decenii, într-un apartament al unei vile. Construcția a fost, din păcate, distrusă în al doilea război mondial. În locul vilei, astăzi există altă clădire unde își are sediul o instituție publică.
La ceremonie sunt anunțați Gabriela Dancău, ambasadorul României în Republica Italiană, Malta și San Marino, consilierul de stat Sandra Pralong pentru relația cu românii din afara granițelor, consilieri din Administrația Prezidențială, reprezentanți ai autorităților orașului Milano.
O manifestare culturală italiano – română în prezența unor prestigioase instituții muzicale italiene
De asemenea, la palatul milanez Moriggia din Via Borgonuovo nr. 23 are loc un moment cu mesaje de salut din partea autorităților italiene și române, a reprezentanților unor prestigioase instituții muzicale italiene cum sunt Fondazione Giacomo Puccini, Archivio Storico Ricordi, Associazione Amici della Scala, Società Dante Alighieri, Casa Musicale Sonzogno. Tot aici, se prezintă volumul „Hariclea Darcle. La Diva della Lirica che incantò artisti e pubblico. La sua fama internazionale – Il suo amore per Milano”/ „Hariclea Darclée. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul. Faima internațională. Dragostea ei pentru Milano” de Ida Garzonio apărută la editura Rediviva din Milano în acest an. Și tot atunci vor fi oferite detalii din cariera artistică de la Milano a marii soprane, bineînțeles în special despre prezența sa la Teatro alla Scala. Va urma un recital de muzică lirică susținut de soprana Rodica Vică, pianista Sînziana Mircea și Mariana Preda la nai, interpretând piese de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Charles Gounod.
La Brăila, tristețe și prea puțină glorie
Brăilenii ar trebui să nu uite că artista s-a născut, ca Hariclea Haricli, cum este numele în acte, la 10 iunie 1860. O întâmplare, trebuie să recunoaștem, pentru că înainte de acest moment părinții ei se aflau pe un vas, pe Dunăre. Mama, Maria Aslan, era însărcinată cu viitoarea soprană, și tatăl de origine greacă, Ion Haricli, mare proprietar de pâmânt în Turnu Măgurele și om de afaceri prosper, nici nu se gândeau că va fi necesară, imperioasă chiar, oprirea în portul Brăila. Dar semnele nașterii au fost evidente și tatăl a decis oprirea la Brăila. Aici s-a născut copila Hariclea, în clădirea hotelului Bristol, cum se numea pe atunci.
O clădire emblematică, din acest motiv, pentru Brăila – subliniază Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, fostul director al Muzeului Brăilei ”Carol I”. Din 1995, liceul de artă din Brăila devine Liceul de Artă „Hariclea Darclée”, iar în curte există un bust al sopranei, realizat de artiștii plastici Dumitru și Trandafira Cojocaru.
Tot din 1995 și până anul trecut, s-a desfășurat aici Festivalul Concurs internațional de canto ”Hariclea Darclée” unde regretata soprană Mariana Nicolesco (1948 – 2022) invita o mulțime de tineri interpreți lirici din întreaga lume și unde, de fiecare dată, se vorbea despre Hariclea Darclée.
Doar două minute de înregistrare
Există, din nefericire, doar puțin peste două minute păstrate ca înregistrare cu vocea celebrei soprane Hariclea Darclée. Se regăsesc pe canalul YouTube și nu prea dau măsura talentului și interpretărilor care au făcut obiectul elogiilor multor compozitori, cronicari, admiratori. Dar farmecul acestei voci a existat cu siguranță, pentru că și Giuseppe Verdi a fost fascinat de artistă și i-a oferit roluri, dar și mulți alți importanți compozitori. Operele lor le ascultăm astăzi, cu alte voci, dar pasionații genului încearcă să-și imagineze cum era pe scena lirică cea supranumită „Privighetoarea Carpaților” în aceste impunătoare roluri.