Timp liber

Omagiu lui Jean Moscopol, de Dragobete

Sărbătoarea autohtonă a dragostei, Dragobetele, va fi sărbătorită la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila printr-un dublu eveniment cultural, de fapt un omagiu adus artistului brăilean Jean Moscopol, cântăreț și compozitor de muzică ușoară din perioada interbelică, născut la data de 26 februarie.

Sâmbătă, de la ora 18.00, iubitorii de muzică, nostalgici și nu doar, sunt invitați în Sala ProArte a CJCPCT, unde va avea loc prezentarea „Despre Moscopol, pe ecran!” Jana Andreescu, nepoata maestrului, va povesti din culisele vieții și ale carierei acestuia, la 121 de ani de la nașterea artistului. Va urma un program artistic muzical, „Duet de Dragobete”, pe versurile lui Jean Moscopol, o colaborare a claviaturistului Cornel Cristei, compozitor și aranjor, cu solista Irina Popa, una dintre cele mai apreciate și autentice voci de gen, din țara noastră.

Intrarea este liberă și se va face doar pe bază  de invitații, în număr limitat cu titlu gratuit, obținute de la sediul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Piața Traian, nr 2. Evenimentele vor fi transmise live, pe pagina de facebook Centrul.de.Creatie.Braila.

Jean Moscopol, brăileanul apreciat peste hotare pentru vocea sa

Jean Moscopol s-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903, într-o familie de greci. Numele său real era Ioan Moscu. Cu înclinații spre muzică din copilărie, tânărul a  studiat chitara, sub îndrumarea institutorului Calinicos, și a cântat ca sopran la Biserica Greacă din Brăila. A urmat cursurile Liceului Pelarinos la Galați, apoi Universitatea Politehnică din București. Ajuns în Germania, la specializare, s-a înscris la Universitatea de Artă din Berlin, secția muzică. Revenit în țară, și-a perfecționat studiile muzicale la Conservatorul Lyra din Brăila, secția de canto. A profesat  ca funcționar la Agenția maritimă „M. Embiricos et Co.” din Brăila, apoi la secția devize a Băncii Chrissoveloni din București. În timpul liber, a  continuat să cânte și să participe la concursuri de interpretare, situându-se mereu pe primele locuri.

Își câștigă celebritatea în 1929, după ce părăsește serviciul de la bancă și începe să cânte serile la barul Zissu. Primele discuri îi apar în 1928, la Casele Homocord și Parlophon. În 1930, Casa londoneză de discuri His Master’s Voice l-a angajat definitiv. Înregistrează în străinătate, la Viena și Berlin, discuri pentru gramofon și cântă în localuri celebre.

De-a lungul anilor, a înregistrat pe discuri de gramofon/patefon peste 300 de cântece, de facturi diverse, românești și străine, printre care multe tangouri. ,,Dă-mi gurița s-o sărut!”, ,,Mână,birjar!”, ,,Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, ,,Vrei să ne’ntâlnim sâmbătă seara?” sunt doar câteva dintre melodiile celebre care l-au consacrat.

În 1947, după instaurarea regimului comunist, Jean Moscopol a părăsit România. A fost o vreme colaborator al postului de radio Europa Liberă, la Berlin. S-a stabilit apoi la New York, unde a și încetat din viață, în 1980.

Articole similare

Back to top button