
Oscar Wilde, evocat de elevii Școlii „Sfântul Andrei”
Opera scriitorului Oscar Wilde, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani (16 octombrie 1854), a fost tema activității desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale „Sfântul Andrei” Brăila, cu participarea elevilor clasei a V-a A. Cu acest prilej, aceștia au aflat amănunte despre viața și cărțile scriitorului și au vizionat povestea „Prințul fericit”, pe baza căreia au răspuns la întrebări. Apoi, elevii au fost provocați să găsească un alt final pentru poveste.
Coordonatorii activității au fost profesor Mihaela Grigore și bibliotecar Olimpia Moraru.
Oscar Wilde a fost un scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză. În timpul școlii, Wilde a excelat în studiul clasicilor, la limba greacă și la desen, câștigând numeroase premii și burse de studiu. După studii strălucite la Trinity College din Dublin, a audiat prelegerile de estetică ale lui John Ruskin la Universitatea din Oxford. După absolvire, în 1878, s-a mutat la Londra, iar în același an a primit premiul „Newdigate” pentru poezie și a inițiat mișcarea „Artă pentru Artă”, prin care a dezvoltat teoria sa asupra estetismului.
Urmează o perioadă în care Wilde a ținut o lungă serie de prelegeri de estetică în Statele Unite și Canada, o alta în care a locuit pentru scurt timp la Paris, după care și-a încheiat șirul de conferințe în Marea Britanie și Irlanda. Următorii șase ani au reprezentat apogeul său de creație.
Poveștile pentru copii, piesele de teatru și, mai ales, „Portretul lui Dorian Gray” i-au adus lui Oscar Wilde, pe lângă niște citații în tribunale, și mult dorita faimă.
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, Wilde a publicat o serie de opere care i-au adus un mare renume în lumea artistică. Despre Oscar Wilde, se spune că „a fost un stilist remarcabil. El știa să picteze prin cuvinte, zugrăvind în fața ochilor fanteziei cititorului tablouri de o frumusețe uimitoare. Privită în ansamblu, creația lui a oglindit declinul umanismului și cultul artei în ceea ce are ea mai elevat.”