Cultura

Patru spectacole în weekend la Teatrul „Maria Filotti”

Teatrul „Maria Filotti” va încheia această săptămână cu patru spectacole îndrăgite de publicul brăilean.

Joi, 14 martie, iubitorii de teatru pot revedea, de la ora 18.00, în Sala Mare, reprezentația trupei TMF Junior, Bună seara, domnule Wilde!, în regia lui Dragos Ioniță. Este vorba despre o adaptare după textul Ce înseamnă să fii onest. O comedie trivială pentru oameni serioși de Oscar Wilde, o farsă în care personajele principale își neagă propriul statut și împrumută identități false, pentru a scăpa de obligațiile sociale. Aspectul caricatural al situațiilor și al personajelor și vorbele de duh prezente în text au făcut din aceasta cea mai populară, dar și cea mai actuală piesă de teatru scrisă de Wilde.

Actorii, recrutați dintre elevii talentați ai Brăilei, sunt Eduard Stan, Robert Ghețu, Ioana Comșa, Veve Dinulescu, Maia Caplea, Cristina Vasiliu și Raluca Luca. Libretul piesei a fost scris de Eugen Mirea, iar muzica poartă semnătura lui Henry Mălineanu. Coregrafia a fost realizată chiar de unul dintre membrii trupei, Veve Dinulescu, iar costumele au fost produse de Lujo Haute Couture. Pentru acest spectacol biletele au fost deja epuizate, la fel și pentru cel din seara de vineri, 15 martie, cel mai recent spectacol al teatrului, comedia Tache, Ianke și Cadâr, care se va juca tot în sala Mare, începând cu ora 18.00.

Comedia Tache, Ianke și Cadâr, cel mai recent spectacol al Teatrului „Maria Filotti”

Regizorul Radu Nichifor a optat pentru o reprezentație clasică a textului bine-cunoscut al lui Victor Ion Popa. Cine nu a auzit de Tache, Ianke și Cadâr? Trei negustori vecini și prieteni, de etnii și credințe diferite, prezențe cum nu se poate mai potrivite pe scena unui oraș cosmopolit ca Brăila, în interpretarea actorilor Zane Jarcu, Valentin Terente și Marcel Turcoianu. Un dialog care cucerește prin umorul său fin, dar și prin subiecte mereu actuale: iubirea, toleranța, unitatea în diversitate. Spectacolul durează puțin peste trei ore, având două pauze.

Sâmbătă, 16 martie, suntem invitați să descoperim Scene din viața Mariei Filotti, după un text de Matei Lucaci Grünberg și Sever Bârzan. Spectacolul, regizat de Matei Lucaci Grünberg, a avut premiera la Brăila la 24 septembrie anul trecut. O dramă cu accente comice compusă dintr-o succesiune de scene scurte, unele muzicale, episoade din viața actriței care a dat numele Teatrului brăilean. O personalitate complexă, interpretată de Ramona Gângă, căreia i se vor alătura, pe scenă, Valentin Terente în rolul fiului, Monica Ivaşcu și Silvia Tariq în roluri multiple, Elena Andron, Dragoş Ioniţă, Sever Bârzan, dar și elevi din trupa TMF Junior. Spectacolul durează 2 h și 20 de minute, cu pauză.

Biletele pot fi achiziționate de la agenția teatrului sau online, de aici.

Steaua fără nume, clasica iubire intangibilă, într-un decor modern

Weekendul teatral se va încheia duminică, 17 martie, cu Steaua fără nume, o adaptare în cheie parodică după textul lui Mihail Sebastian, în regia lui Cristian Ban. Reprezentația a avut premiera la Brăila pe 7 martie 2021, Cristina Milea fiind nominalizată la Premiile UNITER pentru Cea mai bună scenografie. Clasica iubire intangibilă, derulându-se însă într-un decor modern, încărcat de simboluri temporale, în Sala Mare a Teatrului brăilean. În rolul intelectualului idealist, Nicholas Cațianis Jr. Alături de el, Narcisa Novac, o Mona superficială și răsfățată, dar care pentru o clipă, efemeră ca o stea căzătoare, pare să întruchipeze tot misterul feminin. Distribuție completată de Monica Ivașcu în rolul Domnișoarei Cucu, Dan Moldoveanu în rolul profesorului de muzică Radu Udrea, Marcel Turcoianu – șeful de gară, Adrian Ştefan în rolul iubitului Monei, Grig, Blanca Doba, Elena Andron și Ciprian Chiricheș în alte roluri. Durata spectacolului: 1 h și 55 de minute.

Cei interesați pot achiziționa bilete de la Agenția Teatrală sau online, de aici.

Foto:
Teatrul Maria Filotti/Facebook

Articole similare

Back to top button