
Pe urmele povestitorului din Bărăgan
Astăzi se împlinesc 92 de ani de la nașterea scriitorului brăilean „Fănuș Neagu”, a cărui proză, scria criticul literar Eugen Simion, „își trage originalitatea din percepția vieții sub latura fabulosului și a absurdului, din concentrarea, puțin obișnuită în literatura noastră, de vitalitate și poezie.”
Fănuș Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932 în satul Grădiștea-de-Sus, pe atunci în județul Rm. Sărat, într-o familie de țărani. A urmat școala primară în satul natal, apoi gimnaziul la Liceul Militar din Iași și la Liceul Militar din Câmpulung-Muscel. Îl regăsim mai târziu elev al Școlii Pedagogice nr. 2 din București, iar în 1951 devine cursant al școlii de literatură „Mihai Eminescu” până în anul 1952, fiind coleg de generație cu Nicolae Labiș și Radu Cosașu. Studiază între 1954 și 1957 la Facultatea de Filologie din București, dar nu își încheie studiile.
Povestitor, nuvelist, romancier, dramaturg, publicist, scenarist și academician
A debutat în 1954 cu povestirea Dușman cu lumea, în revista Tânărul Scriitor. Debutul editorial a avut loc în 1960, cu volumul de povestiri Ningea în Bărăgan, retipărit în 1964 sub numele Cantonul părăsit. În 1962 publică volumul de nuvele Dincolo de nisipuri, iar în 1968 îi apare primul roman, Îngerul a strigat, urmat în 1976 de romanul Frumoșii nebuni ai marilor orașe. Este și autorul unor volume de însemnări, Cartea cu prieteni (1979) și Insomnii de mătase (1981). Ultimele două romane ale autorului sunt Scaunul singurătății (1998) și Amantul Marii Doamne Dracula (2001).
Mai puțin cunoscute poate sunt textele sale dramatice: Scoica de lemn, publicat în 1967, Echipa de zgomote și Olelie, jucate pe scena Teatrului Național din București în 1985, Casa de la Miezul Nopții sau Paiața sosește la timp”, spectacol al Teatrul Național din Timișoara, în 1993.
A scris și publicistică, texte reunite în volumul Întâmplări aiurea și călătorii oranj, publicat în 1987.
Fănuș Neagu a semnat și scenariul a peste zece filme, dintre care menționăm doar Dincolo de nisipuri (1974), Casa de la miezul nopții (1976) și Sosesc păsările călătoare (1985). Ca actor, a jucat în Elixirul tinereții (1975), Casa de la miezul nopții și Crucea de piatră (1994).
În perioada decembrie 1993 – 1996, scriitorul a fost director al Teatrului Național din București. În noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001, membru titular.
S-a stins din viață la data de 24 mai 2011, la Spitalul Elias din București, răpus de cancer.
Invitație la Casa Memorială „Fănuș Neagu”
Casa în care s-a născut și a copilărit scriitorul poate fi vizitată și astăzi, în comuna Grădiștea din județul Brăila, grație donației făcute în 2007 de însuși Fănuș Neagu autorităților brăilene. Dorința i-a fost îndeplinită și casa a fost transformată în muzeu, inaugurat pe 3 iulie 2011. Amenajarea ca muzeu a fost făcută de specialişti de la Muzeul Brăilei „Carol I”, împreună cu Anita Neagu – fiica scriitorului, în baza fotografiilor vechi de familie.
Au participat la deschiderea oficială membrii familiei, prieteni, sute de localnici, scriitori, reprezentanți ai Muzeului Brăilei „Carol I” și ai Academiei Române, printre care și Eugen Simion, actori, oficialități locale, profesori. Strada pe care se află casa a primit atunci, prin decizia Consiliului local, numele de Strada Scriitorului.
Casa este una tipică satului de câmpie, fiind construită de tatăl lui Fănuș Neagu. A fost renovată de fratele scriitorului în 1959, apoi de autorități, în perioada 2008-2011.
Muzeul cuprinde șapte încăperi, organizate în două compartimente tematice. Primul redă aspectul rural, etnografia locului. Vizitatorii pot observa obiecte de uz casnic, unelte, scoarţe, un radio de pe vremuri, tablouri cu fotografii ale membrilor familiei, cuverturi, broderii şi multe alte lucruri specifice unui interior ţărănesc din secolul trecut. Pentru că tatăl lui Fănuș Neagu se ocupa cu tâmplăria, într-una dintre camere se află o colecție de rindele și alte unelte folosite la prelucrarea lemnului.
Al doilea compartiment este dedicat scriitorului Fănuș Neagu, activității sale profesionale, fiind mai mult un spațiu bio-bibliografic și foto-documentar. Aici pot fi regăsite fotografii, o serie de portrete ale scriitorului, cărțile sale, obiecte personale, instrumente de scris, medalii, diplome și ținuta sa de academician.
Cei care doresc să viziteze Casa Memorială „Fănuș Neagu” din comuna Grădiștea, județul Brăila se pot programa la numerele de telefon 0239698512, 0339401262.