Persoanele fără adăpost, în atenția Direcției de Asistență Socială Brăila



Direcția de Asistență Socială (DAS) din Brăila și-a intensificat în această perioadă, nefavorabilă din punct de vedere meteorologic, eforturile pentru sprijinirea persoanelor fără adăpost din municipiu.

Instituția administrează Adăpostul de Noapte situat în cartierul Vidin, pe Calea Galați, nr. 346, în corpul C al căminului C1, clădire cu o capacitate de 150 de locuri. Acesta oferă găzduire persoanelor fără adăpost tot timpul anului, însă doar pentru perioada nopții, în intervalul 19.00-07.00. Excepție fac perioadele cu temperaturi extreme sau aflate sub incidența codurilor de vreme severă, cum a fost și cazul ultimelor zile, serviciile de găzduire extinzându-se în acest caz și pe durata zilei.

62 de persoane fără adăpost cazate în Adăpostul de noapte în ultimele zile

Dacă de obicei în adăpost se află 40-45 de persoane, zilele acestea instituția a găzduit 62 de persoane, ne-a declarat directorul DAS Brăila, Nicoleta Mihaela Oancea.  Cei cazați în adăpost în aceste zile nu au avut voie să părăsească instituția, pentru protecția lor. Deși poate părea de necrezut, mulți dintre ei refuză ajutorul, deoarece intrarea în adăpost presupune respectarea unui regulament.

„Pentru persoanele a căror singură limită este cerul, multe dintre acestea prezentând și diverse adicții, respectarea unor restricții cum ar fi renunțarea la alcool sau la arme albe pe timpul șederii în adăpost  poate fi dificilă”, ne-a explicat directorul DAS Brăila, care ne-a mărturisit că angajații instituției au fost dispuși chiar să facă unele mici concesii în aceste zile tocmai pentru a-i putea adăposti și pe cei mai reticenți dintre oamenii străzii.

„Ieri, echipele DAS au verificat locurile în care persoanele fără adăpost stau de obicei – gara, supermarketurile etc.- tot în ideea de a-i prelua așa cum sunt și de a le oferi adăpost. Nu am găsit nici unul. Vom face verificări și în zilele următoare,” a mai adăugat Nicoleta Mihaela Oancea, directorul instituției.

Conform Legii asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fără adăpost sunt o categorie socială formată din persoane singure ori familii care, din motive singulare sau cumulate de ordin social, medical, financiar-economic, juridic ori din cauza unor situaţii de forţă majoră, trăiesc în stradă, locuiesc temporar la prieteni sau cunoscuţi, se află în incapacitate de a susţine o locuinţă în regim de închiriere ori sunt în risc de evacuare, se află în instituţii sau penitenciare de unde urmează ca, în termen de 2 luni, să fie externate, respectiv eliberate şi nu au domiciliu ori reşedinţă.

Serviciul social „Adăpost de noapte” funcționează la Brăila din 2018

Serviciul social „Adăpost de noapte” a fost înființat și administrat la Brăila de furnizorul public de servicii sociale, Direcția de Asistență Socială Brăila, prin HCLM nr.728/20.12.2018, prin reorganizarea Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgență.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Adăpostul de noapte sunt persoane adulte fără adăpost, cu precădere cele dependente de stradă, afectate fizic și psihic, cu șanse minime de inserție, persoane care nu au afectată independența fizică. Acestea nu au locuință proprietate personală sau trăiesc într-o locuință improprie și realizează venituri reduse de până la nivelul pensiei sociale minime garantate, conform legislației în vigoare.

Cuantumul contribuției beneficiarilor este zero, serviciile de cazare fiind gratuite

Adăpostul are o capacitate de 150 de locuri, punând la dispoziția beneficiarilor 17 dormitoare dotate cu câte 8-9 paturi, noptiere, corpuri de iluminat individuale, șifoniere. În incinta clădirii se află și o sală de socializare dotată cu minibibliotecă, televizor, calculator, o sală de mese dotată cu mese și scaune, mașini de gătit, dulapuri și chiuvetă, o spălătorie prevăzută cu trei mașini automate de spălat rufe, oficiu rufe murdare, oficiu lenjerie curată și grupuri sanitare prevăzute cu toalete, lavoar, toaletă accesibilă persoanelor cu dizabilități, dușuri individuale. Adăpostul oferă și asistență medicală în cabinetul medical propriu, aceasta constând în consultaţii medicale generale şi programe de promovare a sănătăţii. Asistații centrului beneficiază de consiliere psihologică, de informare și consiliere socială, sunt consiliați și sprijiniți în efectuarea igienei personale.

În anul 2022, conform raportului DAS, de serviciile oferite de Adăpostul de noapte au beneficiat un număr mediu zilnic de 38 persoane. Dintre acestea, 14 asistați au fost îndrumaţi și sprijiniți să îşi întocmească dosarul pentru obţinerea venitului minim garantat, șapte obținând ajutor social. 12 persoane au fost îndrumate în demersul pentru identificarea unei locuinţe sociale sau în regim de închiriere. Un număr de patru beneficiari au primit locuință socială, iar pentru doi beneficiari s-a identificat spațiu de locuit în regim de închiriere. 13 asistaţi au fost consiliaţi pentru identificarea unui loc de muncă, doar trei dintre aceştia reușind să se angajeze.

Finanţarea se realizează integral din fonduri de la bugetul local, în anul 2022 cheltuielile ridicându-se la suma de 1.321.897 lei. Cei care doresc pot ajuta cu donații și sponsorizări.

Foto:
Beth Macdonald on Unsplash