Peste 47.000 de concedii medicale în județul Brăila, anul trecut



În județul Brăila au fost emise anul trecut 47.838 de certificate de concediu medical. Informația a fost comunicată de Mariana Budeș, director economic la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, în ședința Comisiei de Dialog Social a județului Brăila de marți, 5 martie.

Cei mai mulți brăileni, 24.3034, au solicitat concediu medical pentru codul boală obișnuită, majoritatea certificatelor, 18.845, fiind eliberate în ambulatoriu. Doar 4.391 de certificate cu acest cod au fost emise în cabinetele medicilor de familie și 1.068 în spitale.

Pe locul al doilea se află urgențele medico-chirurgicale, cauza a peste 16.000 de certificate de concediu medical. Urmează, detașat, sarcina și lăuzia, cu 2.129 de certificate.

Alte afecțiuni cu peste 1000 de cazuri de solicitări au fost bolile cardiovasculare, neoplaziile și SIDA. Un număr considerabil de certificate, 931, au fost eliberate și pentru îngrijirea unui copil bolnav. Nu sunt de trecut cu vederea nici cele 380 de certificate de concediu medical emise pentru cazuri de tuberculoză. Pentru accidente de muncă au fost emise 233 de certificate, iar pentru accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă, două.

Doar 186 de persoane s-au aflat anul trecut în concediu medical pentru boală infecto-contagioasă pentru care s-a instituit măsura izolării.

Cine are dreptul la concediu medical?

Conform OUG nr. 158/2005, asigurații au dreptul la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe perioada în care au domiciliul sau reședința în România, dacă realizează venituri în baza unui contract individual de muncă precum și alte venituri asimilate salariilor sau dacă beneficiază de indemnizație de șomaj, potrivit legii.

Asigurații au dreptul la următoarele tipuri de concedii medicale și de indemnizații:

  • pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  • pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate în urma unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • pentru maternitate;
  • pentru îngrijirea copilui bolnav;
  • pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice;
  • de risc maternal.

Calculul și plata indemnizațiilor de asigurări sociale se fac pe baza certificatului de concediu medical, acesta fiind documentul justificativ de plată.

Când se eliberează certificatele de concediu medical?

Certificatele de concediu medical se elibereazaă la data la care se acordă consultația medicală. Dacă pacientul nu se poate prezenta la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore, doar pentru concediul inițial. Certificatul medical se poate elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, în câteva situații:

  • în caz de sarcină și lăuzie;
  • pentru perioada de internare în spital;
  • pentru imobilizare locomotorie, numai de către medicul ortoped/chirurg;
  • în caz de carantină;
  • pentru afecțiuni oncologice;
  • pentru boli infectocontagioase la care se impune izolarea;
  • în cazul unor tipuri de arsuri ș.a.

În prima etapă, concediul medical se acordă  de către medicul de familie, pentru maximum patru zile calendaristice, și pentru maximum 15 zile calendaristice de către medicii din ambulatoriul de specialitate. În cazul menținerii incapacității temporare de muncă, medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriu pot elibera certificatul de concediu medical în continuare până la o durată de maximum șapte zile, respectiv maximum 30 de zile. Medicul curant din spital eliberează certificatul de concediu medical doar în ziua externării pacientului, cu excepția cazului când internarea cuprinde perioade din mai multe luni calendaristice, caz în care certificatul va fi eliberat lunar.

Modificări legislative

Anul trecut, legislația privitoare la acordarea concediilor medicale și a indemnizațiilor de concediu medical a suferit și unele modificări.

Astfel, în cazul cadrelor didactice asigurate care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru acre se acordă concediu medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de către fiecare angajator, baza de calcul constituind-o venitul obținut pe fiecare loc de realizare.

Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copiilor cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la 18 ani.

Erori care duc la respingerea la plată a cererilor depuse de angajatori

Cererile depuse de angajatori pentru plata indemnizațiilor sociale pentru concedii medicale pot fi respinse la plată în următoarele situații:

  • necompletarea sau completarea eronată a rubricilor;
  • lipsa parafelor;
  • completarea greșită a numărului de zile;
  • stabilirea eronată a bazei de calcul sau calculul eronat ;
  • concedii medicale acordate cu retroactivitate de către medici;
  • neîndeplinirea condiției de stragiu etc.

În anul 2023 au fost depuse 5.848 cereri de recuperare, pentru care au fost efectuate plăți în valoare de 25.018.690 de lei, din care 18.794.870  de lei pentru asistență socială în caz de boli și 6.223.820 de lei pentru asistență socială pentru familie și copii.