
Platformă digitală pentru reducerea birocrației, la Consiliul Județean Brăila
Vineri, 25 noiembrie, în Sala Rondă a Palatului Administrativ, a avut loc conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului „Sistem integrat de management al fluxurilor interne și furnizarea de servicii partajate către cetățeni”, implementat de Consiliul Județean (CJ) Brăila și instituțiile subordonate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila și Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Brăila.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Epureanu Ionel, a oferit informații despre valoarea finanțării, durata, scopul și obiectivele proiectului.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3.169.539,50 lei, din care 2.994.804,50 lei cheltuieli eligibile și 174.735,00 lei cheltuieli neeligibile. Perioada de implementare a proiectului a fost de 41 de luni, de la 2 iulie 2020 până la 2 decembrie 2023.
Scopul proiectului este introducerea unor măsuri de simplificare a procedurilor pentru cetățeni și de reducere a birocrației. Mai exact, este vorba despre implementarea unei platforme digitale integrate, care să ofere servicii online pentru cetățeni, dar și un sistem informatic de management al documentelor și o arhivă electronică de documente pentru CJ, DGASPC și CSEI. S-a avut în vedere și instruirea și certificarea a 60 de persoane, angajați ai instituțiilor partenere în proiect, în vederea utilizării soluțiilor informatice implementate.
George Iosif, asistent tehnic în proiect, a făcut precizări în legătură cu sistemul informatic implementat, dezvoltat de S.C. SOBIS SOLUTIONS S.R. L. Sibiu.
Platforma integrată poate fi accesată de pe orice dispozitiv conectat la Internet, atât prin crearea unui cont de utilizator, cât și fără cont. Există și posibilitatea instalării unei aplicații pentru Android și iOS: ePortal. Aceasta este deocamdată în faza de testare, dar va fi funcțională de la 1 ianuarie, dată de la care și platforma integrată va fi complet utilizabilă pentru cetățeni. În browser, platforma poate fi accesată aici. Facilitățile din cadrul proiectului se adresează atât persoanelor care depun fizic acte, cât și celor care le depun electronic. Interfața prevede și o unealtă dedicată accesului persoanelor cu dizabilități. Cetățenii pot depune solicitări, pot urmări parcursul acestora, primesc notificare prin e-mail sau SMS în momentul înregistrării solicitărilor făcute.
„Momentan serviciile sunt configurate pentru fiecare instituție în parte. Noi am configurat cele mai relevante formulare electronice pe care le poate folosi cetățeanul, le poate completa și transmite către instituție. Pe parcurs, ele vor fi adăugate în funcție de serviciile electronice pe care le vom digitaliza în continuare. Ele sunt bazate pe niște formulare inteligente de tip web în care cetățeanul poate completa toate datele persoanle, le poate salva în cadrul acestui formular, poate atașa la formularul respectiv diverse documente care sunt solicitate pentru serviciul public pe care cetățeanul îl solicită. Ulterior, toate datele care sunt în platformă se constituie într-un dosar al cetățeanului pe care îl poate folosi oricând are nevoie să interacționeze cu instituția. (…) Sunt servicii electronice care beneficiază și de plata electronică, sunt integrate cu Ghișeul.ro (…) Încercăm ca fluxul de documente la nivelul instituției să fie transpus digital astfel încât soluționarea unei probleme să se realizeze într-un timp cât mai scurt și cetățeanul să poată beneficia de răspuns cât mai repede,” a precizat George Iosif.
În plan economic, proiectul va reduce costurile cu energia electrică și cheltuielile aferente achiziției de materiale consumabile – hârtie, toner, imprimante, dar și cheltuielile necesare deplasării fizice la ghișeu a cetățenilor.
„Cel mai important, oamenii nu vor sta să aștepte transport, stat la ghișeu, interacțiunea directă cu funcționarul public, care poate nu în toate situațiile este cea mai fericită. Lucrurile acestea vor fi evitate și ne dorim ca ei să constate acest plus și să utilizeze cât mai mult această platformă,” a subliniat și Ionel Epureanu, vicepreședinte al CJ Brăila.
În prezent, Consiliul Județean mai dispune de o platformă digitală, unde se pot depune online cereri pentru certificate de urbanism.
În sală au fost prezenți și reprezentanții instituțiilor subordonate CJ implicate în proiect: Eftimie Iulian, director adjunct al DGASPC Brăila, și Marius Nicolae, profesor de informatică la CSEI Brăila. Aceștia au confirmat că interfața de lucru a platformei este una ușor accesibilă. Se așteaptă primirea echipamentelor, prevăzute în alt proiect, finanțat prin PNRR.