CulturaLocal

Praznicul Întâmpinării Domnului celebrat în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Astăzi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, a fost prăznuită sărbătoarea Întâmpinării Domnului, un moment de mare însemnătate spirituală pentru credincioșii din Galați. După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a alăturat slujitorilor și credincioșilor la capela Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, locație cunoscută de gălățeni drept vechiul Palat Episcopal, pentru a marca hramul istoric al acestui lăcaș de cult.

Parastas pentru înaintașii spirituali

În cadrul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oficiat un Parastas pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat reședința ierarhilor Dunării de Jos, dar și pentru toți înaintașii care au slujit în scaunul episcopal. De asemenea, a fost pomenit renumitul artist plastic și om de cultură gălățean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea a nouă ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentul a reunit nu doar soborul slujitorilor, ci și oficialități locale, oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituții muzeale din Galați, precum și numeroși copii și credincioși. În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a subliniat semnificația praznicului Întâmpinării Domnului și a evocat contribuția ctitorilor acestui muzeu eparhial, amintind de două evenimente importante pentru această instituție: prima Sfântă Liturghie de acum 31 de ani și sfințirea capelei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2014.

Implicarea copiilor în viața spirituală

Un moment special al zilei a fost reprezentat de prezența unui număr mare de copii și tineri, însoțiți de părinții lor. Arhiepiscopul Dunării de Jos a apreciat implicarea acestora în activitățile desfășurate în cadrul Muzeului eparhial și a subliniat importanța transmiterii valorilor creștine către noile generații.

Sărbătoarea a continuat în Salonul principal al muzeului, unde a avut loc un recital de pian susținut de doi copii talentați, premiați la diverse concursuri naționale. Acest concert a fost un dar muzical oferit celor prezenți, aducând bucurie și emoție participanților.

La finalul evenimentului, copiii interpreți au fost răsplătiți cu daruri, în semn de recunoștință pentru talentul și efortul lor. Astfel, sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost marcată prin momente de rugăciune, reculegere, comuniune și artă, aducând lumină și speranță în sufletele credincioșilor prezenți.

REMEMBER:

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală, fiind retrocedat în anul 2004 Episcopiei Dunării de Jos. Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei. Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Foto:
Pr. Rareş Bucur, Arhiepiscopia Dunării de Jos

Articole similare

Back to top button