
Pregătiri pentru premiile Gopo 2024
Ca în fiecare an, din 2007 încoace, luna februarie este de pregătiri pentru Premiile Gopo. Cu alte cuvinte, lumina reflectoarelor este pusă pe filmul românesc – atâta cât e.
Anul acesta sunt 107 producții cinematografice românești înscrise pentru nominalizările la premii – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, unele lansate în cinematografe și cunoscute publicului larg, alte prezentate la festivaluri naționale și internaționale de profil sau pe platformele de streaming în anul 2023.
Vom afla laureații la a 18-a ediție a Premiilor Gopo în 29 aprilie 2024, în gala programată la Teatrul Național „I. L. Caragiale”.
Pe lista nominalizărilor se regăsesc 32 de lungmetraje la categoria „Cel mai bun film”: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii - regia Radu Jude, Libertate - regia Tudor Giurgiu (a fost vizionat la Brăila, unde de altfel s-a și filmat; a fost preluat de Netflix unde va putea fi urmărit din 6 martie), Încă două lozuri - regia Paul Negoescu, Boss - regia Bogdan Mirică, Spre Nord - regia Mihai Mincan, Warboy - regia Marian Crișan, Tigru - regia Andrei Tănase, Taximetriști - regia Bogdan Theodor Olteanu (o comedie care a rulat la Cinema City și care ne-a plăcut), Miami Bici 2 și Ramon – regia Jesús del Cerro și altele.
La secțiunea dedicată filmelor documentare au fost propuse 17 titluri: Între Revoluții – regia Vlad Petri, Arsenie. Viața de apoi - regia Alexandru Solomon (a fost prezentat și la Brăila, într-o proiecție la Teatrul „Maria Filotti” – interesant și curajos film), De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin – regia Carla Teaha, Playback – regia Iulia Rugină etc.
În luna martie se anunță nominalizările pentru Premiile Gopo. Peste 650 de profesioniști din industriile filmului vor fi invitați să noteze filmele propuse. Votul se va realiza prin intermediul unui mecanism pus la dispoziție de o firmă de audit și consultanță parteneră. Lista completă – pasionații de film vor fi interesați – este disponibilă aici.
Gala Premiilor Gopo 2024 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Premiile Gopo se acordă începând cu 2007, în memoria artistului grafician și animator, actor și director de film, scenarist, editor de film, Ion Popescu-Gopo (1 mai 1923 – 29 nov 1989), al cărui personaj din filmele omonime – omulețul Gopo – a devenit repede îndrăgit de toți cei care i-au urmărit aventurile.
Speranța celor din domeniul cinematografiei este ca tot mai mulți români să vadă filmele realizate la noi. Mai ales pentru că unele scot în evidență problemele societății actuale, altele aduc în atenție situații pe care tindem să le uităm – cum a fost Decembrie 1989/ Revoluția Română și Tudor Giurgiu a făcut Libertate tocmai cu acest scop – de altfel el a primit deja aprecieri la festivaluri în străinătate. Unele filme sunt din categoria filmului comercial, ceea ce nu e rău, e doar aliniere a cinematografiei românești la cea mondială, chiar dacă la noi încă nu se alocă bugetele din alte țări și nici nu prea avem cinematografe.