Premiul Saharov 2023, acordat mișcării „Femeie, viață, libertate” din Iran și pentru Jina Masha Amini



Jina Mahsa Amini, o iraniană kurdă, a murit la 22 ani. Ea a fost arestată de poliție la Teheran, în septembrie 2022, pe motiv că ar fi ignorat legile iraniene privind purtarea vălului islamic (hijab). A decedat la trei zile după arest, într-un spital din Teheran, evident datorită regimului din detenție. Moartea ei a declanșat mari proteste ale femeilor în Iran împotriva îngrădirii drepturilor, sub sloganul „Femeie, viață, libertate”. De atunci, s-a dezvoltat o mișcare sub acest titlu. 

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 a fost votat de conferința președinților Parlamentului European (PE) tocmai pentru Jina Mahsa Amini și pentru mișcarea „Femeie, Viață, Libertate” din Iran. Ceremonia de decernare va avea loc în 13 decembrie 2023, la Parlamentul European de la Strasbourg. 

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut anunțul: „La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea lui Jina Mahsa Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoși și sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mișcarea <Femeie, Viață, Libertate>. Prin alegerea lor ca laureați ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaște lupta și continuă să-i omagieze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate”.

Parlamentul European condamnă încălcarea drepturilor omului din Iran

După acele evenimente, membri din PE Parlamentul European au condamnat în mod repetat încălcarea drepturilor omului din Iran. În octombrie 2022, eurodeputații au cerut sancțiuni împotriva oficialilor iranieni implicați în moartea tinerei Jina Mahsa Amini și în acte de represiune. În ianuarie 2023, eurodeputații au cerut mai multe sancțiuni împotriva regimului iranian și au mai cerut ca Uniunea Europeană să plaseze Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice pe lista organizațiilor teroriste. 

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. Înființat în 1988, scopul lui este de a distinge persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Poartă numele fizicianului și dizidentului politic sovietic Andrei Saharov. Valoarea premiului este de 50.000 euro. În 2022, premiul a fost acordat poporului curajos al Ucrainei – reprezentat de președintele ucrainean, de liderii aleși și de societatea civilă. 

Foto: