Primăvară cu vise și flori, la Cercul Militar din Brăila



Miercuri, 6 martie, în Sala de Festivități a Cercului Militar din Brăila, a avut loc la ora 14.00 vernisajul expozițional sub genericul „Primăvara cu vise și flori”, un omagiu adus femeii. O expoziție inedită, reunind lucrări diverse, de la pictură și sculptură la tablouri puzzle, realizate de Eugenia Chiriță, Daniel Trandafir și Alexandru Istrate.

Evenimentul a fost moderat de lt. col. (rtr.) Cezar Postelnicu, cel care ne-a obișnuit cu activități de acest gen, secondat de Marius Sârbu, pentru prima dată în fața publicului în calitate de prezentator.

Eugenia Chiriță și grădina sa de vise

Cadru didactic, în prezent pensionară, Eugenia Chiriță expune pictură, lucrări cu tematică florală îndeosebi, dar și câteva piesaje. S-a născut la Babadag, pe 1 iunie. La înmânarea certificatului de naștere, tatăl a primit și urarea „Să aibă suflet de copil toată viața!”. Așa a fost și așa a rămas. Înclinațiile artistice și-au făcut simțită prezența încă de la grădiniță. A fost încurajată să-și urmeze talentul pe durata studiilor, iar la Liceul Pedagogic, profesorul de desen a ales-o în echipa ce a pictat figurile istorice de pe pereții holurilor. În primii ani de profesie, a dat viață grădinițelor unde a lucrat, decorând pereții acestora cu scene și personaje din povești.

A urmat cursurile Școlii Populare de Artă din orașul natal timp de doi ani, dar prima sarcină a împiedicat-o să le finalizeze. Timp de 40 de ani, nu a mai pictat pentru sufletul său, dar i-a îndrumat pe cei mici pe căile frumosului. Acum, la pensie, are mai mult timp liber, așa că a decis să acorde mai multă atenție pasiunii dintotdeauna pentru pictură. Anul acesta expune pentru a doua oară la Cercul Militar din Brăila și promite că nu se va opri aici.

Astăzi vă prezint grădina mea, care este un spațiu de sentimente, de gânduri și de vise. E drept  că s-au mai rătăcit și câteva piesaje, dar în multe dintre ele sunt prezente, mai discret, și flori. Florile mele nu concurează una cu alta, ci pur și simplu au răsărit pe pânze. În aceste flori sunt puse toate șoaptele sufletului meu, pentru a atinge sufletele privitorilor și pentru a a le aduce bucurie. Astăzi, florile grădinii mele sunt mesagerii sufletului meu și îmi exprimă în tăcere emoțiile și sentimele mele cele mai adevărate.

Eu nu sunt pictor, sunt un artist autodidact, cu un oarecare talent nativ. Arta mea este inspirată din natură, este o pictură figurativă, în care am pus multă culoare și multă lumină, și care astăzi, în această vizită scurtă, vă invită să vă lăsați deoparte grijile cotidiene și să le priviți pentru a vă bucura.

Alexandru Istrate, un pasionat al jocului de puzzle

Comandorul în retragere Alexandru Istrate s-a născut în 1957, la Făurei. În 1980 a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, cu o medie aproape de zece. La alegerea funcției și a garnizoanei, a optat pentru Portul Militar Brăila, unde a ocupat diverse funcții, de la ofițer secund la comandant vedetă blindată și specialist în statul major al divizionului de nave. A absolvit cursurile Academiei Militare în 1988, iar în 2000, studii postuniversitare la Colegiul de comandă și stat major. A trecut în rezervă în același an cu funcția de Șef al cercetării Flotilei Fluviale. În perioada 2004-2006, a activat în Biroul de Consiliere în afaceri pentru militarii disponibilizați. În 2006, descoperă și devine pasionat de puzzle, alegându-și o temă care i se potrivește: bătălii navale și veliere.

Expune la Cercul Militar doar o parte a tablourilor-puzzle realizate de-a lungul anilor, unele dintre ele reproduceri după picturi celebre.

„Ce fac eu nu este o artă, e o pasiune,” mărturisește, cu modestie, autorul, care ne-a dezvăluit și câteva secrete, unele amuzante, ale pasiunii sale.

Daniel Trandafir: „Bucurați-vă de frumos, de tot ce înseamnă artă!”

Daniel Trandafir, al treilea expozant, este tot cadru militar în retragere. S-a născut în 1970 și a moștenit talentul artistic de la mama sa, o foarte bună desenatoare. Îndrumat de tatăl său, urmează Școala Populară de Arte din Brăila, absolvind secția de pictură în 1990, cu profesorii Vespasian Lungu și Constantin Boier Dondoș.

Activând în garnizoana Predeal, se înscrie și la cursurile Școlii Populare de Artă Brașov, la secția Artă fotografică, absolvită în 2007, și la secția Sculptură, absolvită în 2008, la profesorul Necșoi Marius. Tot la Brașov începe studiul iconografiei, cu profesoara Cristina Petruț. Transferat la Brăila, continuă cursurile de iconografie la Școala Populară de Arte de aici, cu profesorul Cristian Radu.

A participat la expoziția internațională de artă fotografică de la Brașov, în 2008, și la expoziția organizată de Biblioteca Județeană Brăila cu ocazia „Zilei Forțelor Terestre” în 2017, cu un colț de iconografie.

Este autorul, printre altele, al unei replici a Monumentului Unirii din Focșani, al statuii generalului Leonard Mociulschi de la Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal și al  statuii domnitorului Vlaicu Vodă la Batalionul 285 Artilerie din Brăila.

La Cercul Militar a expus de această dată sculptură de inspirație clasică – Zeița Venus – și lucrări realizate în tehnică mixtă, pictură și colaj din taste de calculator, realizate în perioada pandemiei. Mărturisește că a folosit în jur de 8 kg de taste, sortate pe culori și dimensiuni.

Bucurați-vă de frumos, de tot ce înseamnă artă, pictură, sculptură, iconografie, muzică, dans, teatru… În fiecare zi să apucați să admirați, să priviți, să treceți prin această zonă a artei. Într-adevăr, problemele cotidiene sunt multe, sunt presante, dar ține de fiecare dintre noi să găsim 10 minute-un sfert de oră să citim, să ascultăm muzica preferată, să ne bucurăm de frumos, a sunat îndemnul său.

La eveniment au fost invitați și bine-cunoscuții soliști brăileni Roxana Ștefan și Cornel Ionuț Ciubotaru, dar și talentata Alexia Irene Coman, elevă la Palatul Copiilor din Brăila. Aceștia au încântat publicul cu piese celebre, dedicate femeii, mamă sau iubită.

Expoziția mai poate fi vizitată până vineri, 8 martie, la ora 13.00, la Cercul Militar din Brăila, situat pe Calea Călărașilor nr. 309.