Vremea foarte schimbătoare, cu caniculă urmată de perioade ploioase, favorizează apariția multor boli, iar neuroinfecția cu virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar, este „coșmarul” verii. Din păcate, nici în acest an nu am fost ocoliți de ea și deja a fost confirmat un prim caz în acest sezon, la un bărbat din București.
Specialiștii în sănătate susțin că, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome, formele grave ale infecției pot pune chiar viața în pericol. În prezent, nu există vaccin sau tratament împotriva virusului West Nile, motiv pentru care experții Institutului Național de Sănătate Publică atrag atenția că singura măsură de a preveni infectarea este să ne protejăm cât mai bine de înțepăturile de țânțar.
Cazurile de boală West Nile sunt mult mai frecvente pe perioada sezonului estival, fiind diagnosticate în special în sezonul cald, vara și la începutul toamnei. Cei mai mulți dintre cei care au boala sunt asimptomatici, în timp ce unii prezintă forme ușoare ale infecției, similare cu cele ale unei răceli. În unele cazuri, însă, virusul produce complicații neurologice amenințătoare de viață, care pot provoca leziuni permanente la nivelul sistemului nervos central. Tratamentul bolii este conservator, deoarece nu există medicamente specifice care să elimine virusul din organism.
Cadrele medicale atrag atenția că printre cele mai frecvente complicații ale infecției cu virusul West Nile sunt encefalita și meningita, caracterizate de inflamația creierului și a meningelui și care pot cauza simptome severe, inclusiv paralizie.
Tratați la timp, cei mai mulți pacienți cu boală West Nile neuroinvazivă se recuperează complet. Totuși, oboseala, slăbiciunea și starea de rău pot persista timp de mai multe luni. De asemenea, există cazuri în care unii dintre bolnavi rămân cu deficite neurologice permanente sau persistente timp de mai mulți ani, cum ar fi pierderi de memorie, pierderea auzului, dificultăți de mers și reflexe neurologice anormale. Forma severă a infecției poate cauza, uneori, decesul.
Printre alte posibile complicații ale infecției cu West Nile se numără insuficiența respiratorie, pancreatita, rabdomioliza, diabetul insipid, miocardita, aritmiile cardiace, hepatita, orhita și anumite afecțiuni oculare.