Profesorii amenință cu proteste în Piața Victoriei

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – unde este afiliat și Sindicatul Învățământ Brăila, precum şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” s-au aliat și au transmis o scrisoare deschisă prin care solicită Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai-iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum se prevede în mult discutata Ordonanță „Trenuleț”. Tot în cadrul acesteia sunt incluse și alte măsuri dezavantajoase pentru cadrele didactice, fapt care ar putea duce la organizarea unor ample mișcări de protest în Piaţa Victoriei.

În comunicatul de presă remis cu acest prilej, liderii celor trei federații sindicale au declarat că „se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din anul 2023”.

În ceea ce privește salarizarea în sistemul de învăţământ, federaţiile sindicale consideră că, chiar și după majorările consistente din anii 2023 şi 2024, remunerația unui profesor debutant, care a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net lunar, este insuficientă. „Ținând cont de importanţa muncii prestate şi de costurile vieţii din România, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6.000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei. Este de apreciat faptul că Guvernul continuă să investească în infrastructură şi să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite că investiţia cea mai profitabilă este cea în educaţie, domeniu strategic al oricărei ţări, fără a omite resursa umană”, se mai precizează în comunicatul remis.

De asemenea, în privința acordării voucherelor de vacanţă (800 de lei de la Guvern, cu condiţia ca salariatul să achiziţioneze pachete turistice de cel puţin 1.600 de lei), reprezentanții cadrelor didactice au subliniat că această măsură îi va afecta în special pe salariaţii cu venituri mici, care nu-şi vor permite să completeze diferența de 800 de lei.
„Guvernul, dacă nu-şi permite să acorde aproximativ 1.400 de lei, aşa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar cei 800 de lei, fără să mai impună coparticiparea de minimum 800 de lei. Altfel, vor pierde şi salariaţii, vor pierde şi patronatele din turism şi, implicit, statul român”, au afirmat federaţiile sindicale.

Referitor la suspendarea aplicării unor prevederi din Legile Învăţământului Preuniversitar şi Superior până în anul şcolar/universitar 2026-2027, liderii de sindicat au întrebat: „Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost incluse aceste prevederi în legi, dacă nu se aplică? Nu este normal să se facă experimente „pavloviene” cu salariaţii din învăţământ!”.

Printre cele mai importante articole suspendate se numără:

  • Alocarea pentru sistemul educaţional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
  • Acordarea de vouchere educaţionale pentru servicii de sprijin şi materiale-suport;
  • Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv cel dual;
  • Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene şi pentru cele cu vechime de minimum 15 ani şi grad didactic I;
  • Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate;
  • Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar;
  • Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii al unităţii.

Liderii de sindicat au subliniat că informațiile oferite în acest comunicat reprezintă doar „o parte a nemulţumirilor”. Dacă cererile lor nu sunt respectate, „este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acţiuni de protest să aibă loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti”.