
Program de formare pentru cei de peste 30 de ani
Sub denumirea de „FORMACTIV”, Ministerul Muncii a anunțat că va implementa un nou program de ocupare și formare profesională. În prezent, în țara noastră este nevoie de meseriași buni în multe domenii de activitate. Se spune că niciodată nu e prea târziu să înveți o meserie căutată pe piața muncii, mai ales dacă aceasta îți asigură un loc de muncă stabil, cu șansa unor venituri bune și a împlinirii profesionale.
Prin urmare, Ministerul Muncii a transmis un anunț prin care a adus la cunoștința celor interesați că angajatorii care încadrează persoane cu vârsta de peste 30 de ani, înregistrate în evidențele ANOFM, pentru a le specializa la locul de muncă, vor fi sprijiniți în cadrul programului „FORMACTIV”.
Programul este implementat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și beneficiază de o finanțare totală de 63 de milioane de euro, provenind din fonduri europene și de la bugetul de stat. Acesta va fi implementat până la data de 31 decembrie 2029.
„Ocuparea, formarea profesională și creșterea gradului de competențe pentru angajați sunt printre cele mai importante obiective ale MMFTSS. Sunt multe meserii cu mare căutare pe piața muncii, iar cei care se pregătesc pentru astfel de meserii au șansa de a câștiga salarii bune și de a se împlini profesional aici, acasă. Proiectul FORMACTIV este o oportunitate de a sprijini șomerii, de a dezvolta competențe necesare pe piața muncii și de a contribui la creșterea nivelului ocupării”, a afirmat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Beneficiile pentru angajați și angajatori:
- Calificare profesională adaptată pieței muncii;
- Oportunități concrete de ocupare pentru șomeri;
- Subvenții pentru angajatori: 2.250 de lei/lună pentru fiecare ucenic, conform Legii nr. 279/2005 (această sumă se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, inclusiv pe durata concediului de odihnă anual);
- Creșterea gradului de ocupare și reducerea șomajului.
Potrivit autorităților, „contractul de ucenicie este un contract individual de muncă, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia un ucenic se obligă să se pregătească profesional în timpul activității profesionale. Angajatorul se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale. Pentru accesarea sprijinului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de probă a contractului de ucenicie, conform HG nr. 855/2013”.