Programul Național „Masă sănătoasă”, implementat și la Brăila



Guvernul a adoptat la începutul acestui an hotărârea inițiată de Ministerul Educației prin care, începând cu 1 ianuarie 2024, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS). Acesta se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, în perioada cursurilor, implicând acordarea gratuită, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar.

Scopul este de a sprijini participarea la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, să creeze motivația pentru studiu și să asigure starea de bine a elevilor.

PNMS vine de fapt în continuarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aprobate prin HG nr. 999/2023, acestea fiind incluse de drept și în Programul Național „Masă sănătoasă” pentru anul 2024.

Opt unități-pilot în județul Brăila, în 2023

În județul Brăila, opt unități de învățământ au implementat Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar în anul 2023, cu un total de 2.167 de beneficiari, suma totală alocată fiind 1.596.000 de lei:

  • Școala Gimnazială Ciocile, cu 228 de beneficiari, suma alocată 168.000 lei;
  • Școala Profesională „Anastase Simu” din Cireșu, 278 de beneficiari, suma alocată 205.000 lei;
  • Școala Profesională „Emil Drăgan” din Gradiștea, 333 de beneficiari, suma alocată 245.000 lei;
  • Școala Gimnazială „Nicolae Grigore Mărășanu” din Mărașu, 219 beneficiari, suma alocată 161.000 lei;
  • Școala Gimnazială Râmnicelu, 218 beneficiari, suma alocată 161.000 lei;
  • Școala Gimnazială Surdila-Greci, 106 beneficiari, suma alocată 78.000 lei;
  • Școala Gimnazială „Costache Grigore Șuțu” din Șuțești, 532 de beneficiari, suma alocată 392.000 lei;
  • Școala Gimnazială „General Stan Poetaș” din Ulmu, 253 de beneficiari, suma alocată 186.000 de lei.

Încă nouă școli se vor alătura programului la Brăila

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) pentru Monitorul de Brăila, pentru anul în curs vor fi propuse încă nouă unități de învățământ, care se vor alătura celor opt menționate anterior, în  Programul Național „Masă sănătoasă”. ISJ va selecta școlile pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar, criterii aprobate prin Ordinul Ministerului Educației nr. 3070 din 15 ianuarie 2024. Dintre acestea menționăm ponderea crescută a elevilor din categorii defavorizate, rata crescută de abandon școlar, rezultatele slabe, sub medie, la examenele naționale, procentul crescut de cadre didactice necalificate, amplasarea geografică a unității școlare într-o zonă izolată sau defavorizată sau numărul crescut de burse sociale. Pentru anul școlar 2023-2024 și pentru anul școlar 2024-2025, lista unităților de învățământ preuniversitar selectate se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.

După selectarea unităților de învățământ, directorul propune tipul de suport alimentar pentru elevi – masă caldă sau pachet alimentar –  propunere ce necesită aprobarea Consiliului de administrație al școlii și a Consiliului local.

Autoritățile locale derulează atribuirea contractelor de furnizare. În cadrul procesului de selecție vor fi preferate acele oferte care alocă cel puțin 40% din suma disponibilă per beneficiar pentru achiziția materiei prime.

Programul Național „Masă sănătoasă” este finanțat de la bugetul de stat

Finanțarea PNMS se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale în cazul în care consiliile locale aprobă o valoare zilnică  mai mare decât cea prevăzută în HG sau dacă numărul beneficiarilor crește în perioada aplicării programului.

Școala desemnează un responsabil de program, care poate fi din categoria personal didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic, cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere. ISJ desemnează un inspector responsabil și monitorizează derularea programului.

Masa oferită elevilor trebuie să respecte o serie de norme minime obligatorii care stau la baza unei alimentații sănătoase, indicate în anexa la Hotărârea de Guvern. Spre exemplu, în cazul preparatelor calde, nu se vor folosi aditivi alimentari, conservanți sau potențiatori de arome, se va evita asocierea alimentelor din aceeași grupă, vor fi evitate alimentele grele, prăjite sau cele care predispun la tulburări digestive. Unitățile de învățământ care implementează programul au obligația de  păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor.

Bugetul alocat pentru Programul Național „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maximum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, așa cum este prevăzut în Ordonanța de urgență nr. 115/2023. Legea învățământului universitar prevede generalizarea programului la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030.

Foto:
Hans from Pixabay