
Programul „Noua Casă” nu are succes
Românii nu s-au arătat, anul trecut, prea interesați să se numere printre beneficiarii programului „Noua Casă”, iar multe voci susțin că de vină ar fi tocmai condițiile impuse pentru a primi banii. În aceste condiții, pentru anul 2025 avem de-a face cu un buget redus la jumătate pentru programul „Noua Casă”. Statul a alocat doar 500 de milioane de lei în acest an, față de un miliard, în 2024.
„Noua Casă” ar putea începe în câteva săptămâni, iar cei interesați trebuie să știe că nu au fost modificate condițiile. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului persoanelor care nu au deținut nicio locuință până la momentul solicitării sau celor care dețin o locuință mai mică de 50 mp. Avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția este oferită de stat, iar, în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției dacă întârzierea depășește 90 de zile.
Principalul dezavantaj al programului „Noua Casă” este faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă. În condițiile în care se cere refinanțarea creditului, beneficiarul va fi exclus automat din program.
Ce este programul „Noua Casă”
Programul „Noua Casă” este un program guvernamental care își propune să faciliteze obținerea de către persoanele fizice a unei finanțări în moneda națională pentru achiziționarea unei singure locuințe. Lansat la data de 20 mai 2009 sub numele de „Prima Casă”, programul a fost relansat în 2020 sub denumirea actuală, „Noua Casă”, fiind aprobat într-o formă îmbunătățită pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase și mai scumpe.
Totuși, a păstrat spiritul programului de succes inițial, fiind cel mai accesat produs în domeniul imobiliar. Scopul său este sprijinirea persoanelor care doresc să cumpere pentru prima dată o locuință și care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. Prin acest program, guvernul garantează până la 60% din valoarea împrumutului necesar pentru achiziționarea locuinței.