
Astăzi, 11 martie 2025, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a desfășurat o misiune de asanare a terenului de muniție rămasă neexplodată în localitatea Măxineni. Intervenția a fost necesară după ce, în timpul lucrărilor de decolmatare a unui canal de irigații, a fost descoperit un proiectil exploziv de calibrul 76 mm, aflat într-o stare avansată de oxidare.
Specialiștii pirotehniști au ridicat proiectilul în condiții de maximă siguranță, transportându-l și depozitându-l corespunzător. Acesta urmează să fie distrus în poligonul de specialitate.
Aceasta nu este singura intervenție de acest tip din ultima perioadă. De la începutul lunii martie, echipa pirotehnică a inspectoratului a mai desfășurat două misiuni similare în localitățile Romanu și Măxineni, unde au fost ridicate alte două proiectile de calibru 150 mm și 100 mm. Acestea au fost, de asemenea, transportate pentru distrugere în poligonul specializat.
Avertisment pentru populație: Ce trebuie făcut la descoperirea munițiilor
Autoritățile avertizează că, în contextul intensificării lucrărilor agricole de primăvară, există riscul descoperirii altor elemente de muniție neexplodată. În astfel de situații, cetățenii sunt sfătuiți să oprească imediat orice activitate în zona respectivă și să informeze de urgență autoritățile competente: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, poliția sau autoritățile locale.
Pentru prevenirea accidentelor, este interzis:
- atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
- ridicarea, transportul și depozitarea acestora în locuințe sau alte spații;
- comercializarea prin agenții de colectare a deșeurilor feroase sau neferoase;
- lovirea, mișcarea sau manipularea proiectilelor descoperite;
- introducerea munițiilor în foc sau topirea lor;
- tăierea munițiilor cu scule electrice sau prin sudură;
- utilizarea acestora pentru improvizații artizanale;
- folosirea lor de către copii pentru joacă.
Echipele pirotehnice ale ISU Brăila sunt pregătite să intervină rapid în cazul descoperirii unor astfel de elemente periculoase. Cetățenii sunt îndemnați să dea dovadă de responsabilitate și să anunțe imediat autoritățile pentru a evita riscurile asociate manipulării munițiilor neexplodate.