Puterea exemplului personal – dialog între elevi și deținuți

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, a răspuns invitației lansată de Penitenciarul Brăila și Liceul Teoretic ,,Panait Cerna”, participând la o activitate preventiv-informativă în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020. 

La sediul Bibliotecii „Panait Istrati” din Brăila întâlnire între elevi, deținuți și polițiști

Activitatea s-a desfășurat marți,  17 octombrie, la sediul Bibliotecii „Panait Istrati” din Brăila. Au participat polițiști de prevenire, împreună cu polițiști de poliție penitenciară și reprezentanți ai Inspectoratul de Jandarmi Brăila, elevi ai liceului și cadre didactice, dar și șapte persoane private de libertate, în regim semideschis.  

Elevii clasei a XI-D de la Liceul Teoretic „Panait Cerna”, însoțiți de prof. Diana Grigore și Georgeta Ungureanu, au avut ocazia să stea de vorbă cu deținuții, care le-au împărtășit tinerilor experiența lor, atrăgându-le atenția asupra riscurilor unor comportamente ilegale sau la limita legalității. 

Activitatea a debutat cu o invitație la lectură lansată de reprezentantul Bibliotecii Județene, Valentina Chiriac, și a continuat sub coordonarea  inspectorilor de poliție penitenciară Valentina Voinea, asistent social, și Georgiana Chiojdoiu, educator în cadrul Sectorului Reintegrare Socială  din Penitenciarul Brăila.âÎn continuare, reprezentanții Poliției Române, inspector principal Anca Jîtcă și ag. Virginia Năstase, au informat participanții despre faptele antisociale precum și consecințele acestora.

Pornind de la ideea că bazele unei educaţii antiinfracţionale solide se pun încă din copilărie, elevilor le-au fost prezentate noţiuni generale referitoare la fenomenul delincveței juvenile, la infracţiuni, contravenţii, răspundere penală, pedepse aplicabile minorilor, dar şi principalele fapte penale şi contravenţionale pretabile a fi săvârşite de către minori. Pe aceeași temă de interes a luat cuvântul și lt. col. Angelică Ionescu, reprezentant al Jandarmeriei Române. 

La Liceul ,,Panait Cerna” elevii s-au întîlnit cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

Seria activităţilor informativ-preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni a continuat cu activitați la Liceul ,,Panait Cerna”, împreună cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – C.R. Galați, cu ocazia ,,Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane”. Elevii au primit informații și materiale preventive pe tema traficului de persoane, le-au fost prezentate formele sub care acest fenomen se poate manifesta, modalitățile prin care sunt racolate victimele, profilul traficanţilor, consecinţele traficării, precum şi rolul internetului, în mod deosebit al reţelelor de socializare, în recrutarea victimelor. 

Activitățile polițiștilor Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, se înscriu în seria demersurilor din cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor pentru anul 2023. 

Foto:
IJP Braila