
„Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România” a fost tema evenimentului din 24 octombrie 2023 de la Palatul Cotroceni, organizat de Banca Mondială în parteneriat cu Administrația Prezidențială. Aici s-a prezentat Raportul de țară privind clima și dezvoltarea; în prezența președintelui Klaus Iohannis, a unor miniștri și consilieri de stat, reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai unor instituțiilor bancare românești, ai societății civile.
Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român analizează modul în care acțiunea climatică, în conformitate cu obiectivul României de a atinge zero emisii nete până în 2050, interacționează cu traiectoria de creștere economică și dezvoltare a țării. Totodată, în document se regăsesc propuneri de acțiuni prioritare pentru reducerea emisiilor de carbon și creșterea rezilienței, care sprijină în același timp creșterea economică incluzivă și reducerea sărăciei. Este primul raport de țară privind clima și dezvoltarea care vizează un stat membru al Uniunii Europene. El reprezintă, de asemenea, și o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice pentru următoarea perioadă.
„Unele date prezentate sunt îngrijorătoare – inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura – un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români”, precizează ministrul Mircea Fechet de la Mediu. Astfel, pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice există planuri, programe și strategii guvernamentale de investiții în infrastructura de apă, în sisteme moderne de irigații și în măsuri de protecție împotriva inundațiilor. Alte metode de sprijinire a comunităților vulnerabile în a se adapta la schimbările climatice, rezolvarea problemelor legate de accesul la energie, țin de accelerarea tranziției către surse regenerabile de energie. Ministrul Fechet speră să se poată colabora cu celelalte state europene „întrucât schimbările climatice nu cunosc granițe”.