„Rarităţi floristice și faunistice din Ținutul Neamţului” – vernisaj la Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I”

Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I” va găzdui până la sfârșitul acestui an fotoexpoziția itinerantă intitulată „Rarităţi floristice și faunistice din Ținutul Neamţului”. Vernisajul a avut loc marți, 21 noiembrie, începând cu ora 11.00, în prezența autorului fotografiilor, dr. Emilian Pricop, muzeograf la Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ – Complexul Muzeal Naţional Neamţ. La eveniment au fost prezenți și elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din municipiu, însoțiți de prof. Carmen-Simona Ostache.

Vizitatorii au admirat cele aproximativ 60 de fotografii ilustrând specii rare, unele periclitate, cu o importantă valoare conservativă, atât din zona Neamțului, cât și din regiunea mai vastă a Moldovei. Activitatea a fost una intercativă. Elevii au descoperit ce este o specie endemică – o specie cu un areal de răspândire restrâns, bine definit. Au aflat că nu floarea de colț este o astfel de specie, cum ne-am fi așteptat, ci altele, mai puțin cunoscute, cum ar fi Astragalus pseudopurpureus, o plantă ce crește doar în Cheile Bicazului, sau Lissotriton montandoni, tritonul carpatin, ce poate fi văzut doar în Carpații Orientali și Meridionali.

Alte specii endemice pentru țara noastră sunt Pholidoptera transsylvanica, cosașul transilvan, Hepatica transsylvanica – Trei răi, Aconitum moldavicum, o specie de omag sau Campanula carpatica, clopoțelul carpatin. Autorul expoziției le-a vorbit elevilor și despre fenomenul de „mare alpină”, vizibil la final de primăvară sau toamnă: un plafon de nori ce învăluie crestele muntoase când temperatura la înălțime este mai mare decât cea din văi și nu există curenți de aer care să împrăștie norii. 

Fotografiile reunite în expoziție sunt rodul cercetărilor din ultimii 10-15 ani, ne-a mărturisit dr. Emilian Pricop, autor și al altei fotoexpoziții itinerante, „Florile Dobrogei Continentale”, aflată în prezent la Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei.  

Foto:
Muzeul Brăilei „Caro I” - Cristian Pușcașu