Recentele bombardamente rusești de la începutul lunii august asupra facilităților portuare ucrainene din orașele Reni și Ismail se pare că își fac simțite deja efectele în vămile românești Galați și Brăila.
Astfel, de la începutul lunii august, atât în Vama Galați, cât și, mai ales, în Vama Brăila, camioane încărcate cu cereale, majoritatea cu numere de înmatriculare din Republica Moldova, așteaptă zile întregi să fie vămuite.
La Galați, operațiunea de vămuire se efectuează într-o zi sau, cel mult, de pe o zi pe alta, după cum afirmă transportatorii. În schimb, la Brăila, situația este mult mai complicată. Unii șoferi declară că au așteptat chiar și 3 zile până când vameșii brăileni au finalizat formalitățile specifice.
Aceasta se adaugă la minim 2 zile de așteptare în punctele de trecere a frontierei pentru a intra în România.
Condiții inumane pentru șoferi în vămile din Galați și Brăila
Ba mai mult, în zile de 14 și 16 august, când bugetarii au avut zilele libere, unii dintre șoferii de camioane au avut neșansa să aștepte și 4 zile în Vama Brăila. Toată așteptarea în câmp, sub soarele arzător, sfârșitul lunii iulie și luna august, fiind, după cum bine știți, cu peste 35 grade la umbră!
Șoseaua care duce la punctul de Trecere Bac dintre Brăila și Ghecet, județul Tulcea era efectiv blocată de zeci sau chiar sute de camioane în zilele în care am făcut noi documentarea, după cum se vede și din materialul video filmat și postat pe canalul de YouTube – Monitorul de Brăila. (https://youtu.be/ahtaqAZNVMU).
Care este motivul principal pentru care camioanele stau și 3 zile pentru vămuire? Nu îl cunoaștem și nu am primit încă un răspuns.
De la Biroul Vamal Brăila am fost îndrumați ca pentru lămuriri și un punct de vedere avizat să ne adresăm la Direcția Generală Vamală Galați al cărui director, dl. Munteanu Petrică ne-a comunicat că nu ne poate primi decât în data de luni, 28 august a.c. după ora 12.00.
Așteptăm să vedem cum vor reuși autoritățile vamale să facă față preconizatelor măsuri ce vizează creșterea traficului maritim, fluvial, feroviar, rutier, la punctele de trecere a frontierei precum și facilitarea exporturilor de cereale către piețele internaționale, ”respectiv dublarea volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România” cum a declarat premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea avută în data de 18 august 2023 cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.