
Reabilitarea celor din spatele gratiilor, o prioritate
Reorganizarea pieței muncii și schimbările aduse de aceasta obligă factorii responsabili să reevalueze abordările privind formarea profesională a minorilor și tinerilor privați de libertate, aflați într-un centru de detenție. Într-o zonă geografică în care locurile de muncă nu sunt prea accesibile și având în vedere că majoritatea persoanelor custodiate provin din medii rurale, reprezentanții Centrului de Detenție Tichilești Brăila s-au simțit responsabili să facă o analiză atentă și să găsească soluții potrivite pentru nevoile lor reale. Astfel, au hotărât să diversifice activitățile de reintegrare și formare profesională, ținând cont de particularitățile regiunii și de posibilitățile limitate de angajare.
În acest context, s-a început lucrul la un proiect ambițios: reconstruirea a două solarii situate în interiorul centrului de detenție, pentru a oferi persoanelor custodiate o oportunitate reală de formare profesională și de învățare a unor abilități ce pot fi aplicate în viața civilă, la finalizarea pedepselor. Colaborarea cu Asociația „Serviciul Umanitar Penitenciar” a fost esențială în demersul celor de la Centrul de Detenție Tichilești Brăila.
Începerea lucrărilor a avut loc după discuțiile inițiale cu reprezentanții sectorului Logistică, în primele luni ale anului, iar în luna martie, cu ajutorul agentului gospodar și al unei echipe de deținuți adulți, s-au săpat gropile necesare pentru fixarea stâlpilor de susținere ai solariilor. Au fost aduse toate materialele necesare și, cu sprijinul celor 15 membri din localitatea Matca, din cadrul Asociației SUP, lucrările au avansat rapid. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării eficiente și implicării constante a tuturor celor din echipa de lucru.
Pe 3 aprilie 2025, după o muncă intensă de 10 ore, solariile au fost finalizate, iar acest proiect a fost considerat un succes. Se speră astfel ca, în cel mai scurt timp, aceste solarii să devină surse de hrană pentru persoanele custodiate, care au însă în acest fel șansa de a învăța și de a dobândi noi abilități în domeniul agricol. De asemenea, li se aduce mai aproape o șansă reală de formare profesională, pentru a obține un certificat de calificare profesională, ceea ce le va facilita integrarea pe piața muncii după eliberare.