
Recomandări de la DSV pe perioada caniculei
Pe perioada verii, din cauza temperaturilor ridicate, riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare este mult mai ridicat și, de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Pe această cale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a făcut un anunț prin care se recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Aceștia sunt sfătuiți să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă. De asemenea, „cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 grade C și +4 grade C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade C; să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior; să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma”.
În cadrul aceluiași anunț, ANSVSA a mai specificat că fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se va asigura că agenții economici vor respecta: „evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare; verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte); confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific; interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar”.
Consumatorii sunt încurajați să fie foarte atenți la toate amănuntele menționate mai sus și mai trebuie să știe că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.