Reformă în sistemul de asistență socială

Guvernul României a aprobat, la data de 11 noiembrie 2023, pachetul legislativ pentru reforma sistemului de asistență socială, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, conform unui comunicat de presă al MMSS. 

Conform noului cadrul legal, funcționarea centrelor de asistență socială nu mai este permisă înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor. Mai mult de atât, durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la trei luni, respectiv șase luni pentru centrele fără cazare. Licența provizorie se acordă acum doar o singură dată, iar în cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid.  

Vor exista controale inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază. Mai nou, este introdus și conceptul de „client misterios”, prin care o persoană desemnată de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) va putea cere informații în teren ca și cum ar fi beneficiar sau aparținător. 

Sistemul de asistență socială va fi digitalizat construind pentru fiecare beneficiar și furnizor registre care să ofere date disponibile în timp real. Astfel, informația din documentația electronică va putea fi comparată cu situația din teren, din timpul controalelor. Informațiile vor face referire la numărul de beneficiari, proveniența lor și condițiile pentru care a fost acordată licența. 

Încălcarea noului cadru legal al sistemului de asistență socială se sancționează cu amenzi de cinci ori mai mari, de până la 100.000 de lei. Conform articolului 348 din Codul Penal  „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. 

Foto:
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale/Facebook