Regalul Cercetătorilor de la UDJG



Vineri, la Brăila, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2023, găzduit de Facultatea de Inginerie și Agronomie a UDJG, profesorii și specialiștii de la Dunărea de Jos s-au prezentat cu ce au avut ei mai bun: drone (multicopter Tornado, aripa zburatoare Hunter, dronă acvatică, drone efect Coanda prototipate în laborator P21), experimente utile în viața de zi cu zi privind controlul poluării mediului, exemple de printare și scanare 3D și imprimare/gravare cu laser, dar și echipamente și elemente robotizate folosite  în construcții.

Imobilul din Calea Călărașilor nr. 29 a fost luat cu asalt de tineri, adolescenți, dar și școlari, dornici să vadă care sunt noutățile în materie de știință și tehnică. Întreg evenimentul a fost filmat de sus cu o dronă DJI Mavic Mini Fly More. Nu au lipsit: Centrul Europe Direct Brăila – cu o prezentare privind Uniunea Europeana și noile provocari tehnologice în domeniul medical și Asociatia Columbofilă „Danubius Brăila”, care a dezvăluit din provocările îngrijirii porumbeilor.

Cercetarea pe domeniul sănătății – tema de anul acesta a evenimentului de la Galați

Și în Campusul Științei din Galați, la Facultatea de Inginerie din strada Domnească nr. 111 a fost agitație mare, tinerii fiind interesați să vadă care sunt noutățile în cercetarea pe domeniul sănătății – tema de anul acesta a evenimentului. În Corpul D, publicul a înțeles cum funcționează un hab de printare, a admirat o expoziție lego de mașini perfect funcționale și a văzut ce înseamnă informatica aplicată în ingineria materialelor.

Facultatea de Medicină și Farmacie a fost prezentă cu mai multe ateliere despre: anatomia umană, ABC-ul îngrijirii rănilor, Universul fascinant al farmaciei, Misterele amprentelor dar și cursuri de prim ajutor. Cele mai căutate standuri au fost cele de la SIA, unde copiii au putut degusta din produsele binecunoscute realizate în laboratoarele facultății: chipsuri naturale din fructe și legume, biscuiți și fursecuri cu pudră de cătină, bubble juice, înghețată de lavandă și zmeură. Nu în ultimul rând, cei de la Științe și Mediu au organizat o “întâlnire de gradul zero cu reacțiile chimice”, iar cei de la Facultatea de Artă le-au dat posibilitatea tinerilor talentați să se exprime, în cadrul unui atelier de creație. În curtea interioară, cei care au dorit au putut experimenta o cursă cu karturile, pe o pistă improvizată.

La Buzău, la sediul Eurocampus,  cei de la Facultatea de Drept și Științe Administrative au prezentat auditoriului trusa criminalistului, iar cei de la Facultatea de Educație Fizică au arătat, în cadrul atelierului “Sport-Sănătate-Știință” cum cercetările te ajută să îți menții sănătatea fizică și starea de bine.