Reguli noi pentru cabinetele de logopedie și cele psihologice

Cei care oferă consultații și sfaturi în domeniul psihologiei sau al logopediei trebuie să știe că există un proiect de act normativ care stabilește condițiile în care pot fi prestate servicii medicale conexe pentru populație. Mai exact, persoanele care practică activități conexe serviciilor medicale, precum cele de psihologie sau logopedie, fără a deține o calificare sau autorizație, riscă să fie sancționate penal.

Prin acest proiect de ordin emis de Ministerul Sănătății, se introduce pedeapsa penală pentru cei ce prestează fără calificare servicii conexe actului medical. Autorizațiile de liberă practică pentru anumite servicii conexe vor fi emise de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în locul Ministerului Sănătății. Actul normativ prevede că aceste autorizații vor trebui avizate anual.

Tot în textul actului normativ sunt incluse și excepțiile de la regulile generale pentru cabinetele de nutriție, dietetică și psihologie. „Prin excepție de la prevederile alin. (1)-(3), serviciile publice conexe actului medical de psihologie se pot exercita numai în formele prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2004, cu modificările și completările ulterioare. Indiferent de forma de exercitare a profesiei, psihologii cu drept de liberă practică pot angaja salariați, în condițiile legii. (6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), serviciile publice conexe actului medical nereglementate, precum sociologia, optica-optometria, protezarea-ortezarea, protezarea auditivă, audiologia, terapia vocală, se pot exercita numai prin cabinete înființate conform prevederilor alin. (2) și (3)”, se precizează în proiect.

Este vorba despre cabinetele de psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială și logopedie. Aceste activități trebuie efectuate de specialiști autorizați în psihologie.

În plus, actul normativ include și procedura de obținere a certificatului de înregistrare, simplificată în anumite cazuri. A fost eliminată necesitatea dovezii de autorizare sau atestare de liberă practică, precum și prevederile privind obligativitatea notificării și aprobării modificărilor aduse structurii organizatorice a cabinetelor de practică individuală.

Referitor la sancțiuni, noul act normativ prevede că ignorarea și încălcarea obligațiilor privind furnizarea serviciilor conexe de către personal autorizat vor fi sancționate conform art. 348 din Codul penal. Mai exact, „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.