În conferința de presă din 9 noiembrie 2023, de la organizația județeană Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), s-a spus că anunțul guvernamental referitor la neaplicarea măsurii privind plafonarea plăților cash la valoarea de 10.000 lei este o victorie a formațiunii politice.
Florin Eugen Cîrligea a precizat următoarele: „De la 1 noiembrie intră în vigoare o parte dintre măsurile din așa-zisa ordonanță de reglementare a bugetului, pentru readucerea evaziunii fiscale și pentru completarea deficitului bugetar. O mică victorie pentru noi s-a realizat, cu plata cash pentru persoane fizice, dar marea problemă nu e la persoane fizice – pentru că foarte puține persoane din România pot plăti cash mai mult de 5.000 de lei. Marea problemă este la persoanele juridice, pentru că nu poți plăti cum ar vrea guvernul. Spre exemplu, agenții bancare în județul Brăila nu știu dacă mai sunt trei sau patru; și care au program o zi da, două zile nu sau doar în anumite zile ale săptămânii. Nu vorbim aici de multinaționalele care și-au deschis peste tot puncte bancare. Și să nu se creadă că am ceva cu multinaționalele; e treaba lor cum acționează. Eu mă refer la micul comerciant care are de suferit. Se face și o șmecherie aici: anunțăm o <bombă>, că băncile au mărit sau vor să mărească comisioanele bancare. Mie mi se pare cusută cu ață albă. După care apare dl.Ciolacu, salvatorul patriei, și spune că, gata, <noi, guvernul, am rezolvat. Nu se mai măresc taxele bancare>. Dar comisioanele bancare la tot ce înseamnă carduri pe societăți rămân. Deci, taxa aceea de 1% care au pus-o pe cifra de afaceri este ușor recuperată în urma acestei ordonanțe de plată cu cardul. Cred mai degrabă că este o înțelegere între sistemul bancar și guvern”.
Senatorul Andrei Hangan, prezent la conferință, a subliniat și el că pentru partidul AUR renunțarea la măsura de plafonare a plăților cash este o victorie: „Noi facem apel către români la grevă fiscală, până când guvernul Ciolacu nu tratează corect afacerile românilor. AUR a reușit să obțină o primă victorie împotriva acestor măsuri fiscale, date de PSD și PNL, respectiv renunțarea la obligativitatea plăților cu cardul și revenirea la plățile cash. Noi ne-am opus și de două săptămâni am protestat. Dl Marcel Ciolacu e cel care ne acuză că suntem conspiraționiști, dar până la urmă ne-a lăsat dreptul să plătim cum vrem, să folosim bani lichizi în plățile de zi cu zi”.
Subiectul reorganizării teritoriale a României, readus în discuție în contexul creșterii taxelor pentru micii întreprinzători
Florin Eugen Cârligea a readus în discuție un subiect sensilbil, regionalizarea, respectiv reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale (UAT), respectiv de primării. Subiectul a fost abordat în trecut și de alte partide, în alte contexte, dar nimeni nu a vrut serios să se ocupe de asta pentru că, în realitate, este în dezavantajul celor care depind de banul public.
Cîrligea a abordat subiectul în contextul creșterilor de taxe, împovărătoare pentru micii întreprinzători: „Problema rămâne la micile societăți cu capital autohton care de la 1 ianuarie vor trebui să plătească mai mult, respectiv 3% din cifra de afaceri. Vă dați seama ce înseamnă 300 la sută mărirea taxelor? Tare aș fi curios să văd dacă guvernul face economii măcar de 30% la costurile pe care le au în prezent, cu tăieri de sporuri și altele. Nu spune nimeni să taie salariile la bugetari, dar o reechilibrare a bugetului prin reorganizarea teritorială se impune. Nu se poate să ai un UAT cu 600 de locuitori și primarul, prin diverse tertipuri, să ia salariu de 15.000 lei. Acesta e un exemplu de la Racovița. Și altceva ce eu nu înțeleg… se dau bani în plus la cei care lucrează pentru proiectele cu fondurile europene. Și atunci, salariul efectiv pentru ce îl ia? Acesta e un alt exemplu. De aceea noi suntem pentru reducerea aparatului administrativ și pentru reoganizarea administrativă”.
Senatorul Andrei Hangan a reamintit de întâlnirea de la Brăila cu trei dintre candidații AUR la europarlamentare din 6 noiembrie 2023, eveniment din campania „Uniți pentru România”, în care au discutat cu alegătorii pentru că „vrem să ne asigurăm că interesele lor vor fi reprezentate în mod echitabil și corect în Parlamentul European”.
Tot senatorul Hangan a menționat și alte recente acțiuni în care au fost implicați membri de partid: „După cum știți, în 30 octombrie 2015 a avut loc tragicul accident de la Colectiv. Împreună cu colegii mei am mers și am aprins o lumânare la locul accidentului, iar colegii din Brăila au aprins o lumânare în fața Palatului Administratativ. Cu această ocazie, le transmit condoleanțe familiilor celor doi brăileni, Loredana Dărescu și Andrei Petru Buca, care și-au pierdut viața în tragicul accident”.
La conferința de presă au participat și George Turiac, dar și Viorel Botea care a atins alte subiecte pe care le vom expune în alte articole.