Reperele zilei – 13 septembrie 



Ziua de 13 septembrie a fost întotdeauna sărbătorită ca Ziua Pompierilor din România. Această recunoaștere a fost stipulată prin Legea 121/1996 privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, și de asemenea, prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Le urăm și noi „La mulți ani!” – pompierilor militari!

1501: Michelangelo începe lucrul la ceea ce va fi ulterior recunoscută drept o capodoperă a Renașterii: statuia lui David. Această statuie, înaltă de 4,34 m, se află în prezent în Galleria dell’Accademia din Florența, Italia.

1724: Are loc sfințirea Mănăstirii Văcărești, o ctitorie a familiei Mavrocordat. Aceasta a reprezentat cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și a fost cea mai mare mânăstire din Balcani. Datorită activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală”, inițiată în 1974 prin Legea nr.58, în decembrie 1984, întreg ansamblul Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

1848: Bătălia de pe Dealul Spirii (atunci în apropiere de București), reprezintă ultima confruntare militară desfășurată pe teritoriul românesc între forțele militare ale Țării Românești, incluzând Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu, și un corp de armată otoman.

1860: Se naște Thoma Ionescu, medic român, fondator al școlii românești de chirurgie și anatomie topografică, și membru de onoare al Academiei Române (d. 1926).

1908: Se naște Edgar Papu, specialist român în literatură comparată și filosof al culturii (d. 1993). El este considerat unul dintre cei mai de seamă comparatiști postbelici.

1913: Aurel Vlaicu moare în apropiere de Câmpina, încercând să traverseze Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II. Se presupune că a suferit un atac de cord. Aurel Vlaicu a fost un distins inginer român, inventator și pionier al aviației românești și internaționale.