CulturaTimp liber

Reperele zilei – 15 martie

Sfântul Mucenic Timolau, Sfântul Mucenic Plisie, Sfântul Mucenic Agapie (calendar creștin-ortodox)

*Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

*Ungaria: Ziua națională.

Evenimente:

1493: Cristofor Columb se întoarce în Spania după prima sa călătorie în America.

1827: La inițiativa episcopului anglican din Toronto, John Strachan, este înființată Universitatea din Toronto.

1892: Se fondează clubul de fotbal Liverpool F.C..

1906: Ia ființă compania britanică Rolls Royce.

1915: A avut loc, la București, prima audiție a „Simfoniei a II-a în La major op. 17″, de George Enescu.

1919: Se înființa Dacia Brăila, iar aproximativ concomitent cu ea se înființa și o altă echipă, Unirea Brăila. Fuziunea celor două echipe, undeva în jurul anului 1920, a născut o emblemă fotbalistică pe care o vedem și astăzi pe stadioane și în cronici: Dacia Unirea Brăila.

1940: Moare Nae Ionescu (n. 16 iunie 1890 la Brăila), filosof, logician, publicist român. Nae Ionescu a adunat în jurul său o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice a literaturii și gândirii românești, ca Vasile Băncilă, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Constantin Noica și alții. Prin publicistică, mai ales prin intermediul ziarului Cuvântul, s-a implicat în dezbaterea politică, susținând inițial doctrina țărănistă, apoi ideea unei monarhii organice (reprezentate de regele Carol al II-lea), iar din vara anului 1933 a trecut spre fascism, Mișcarea Legionară și antisemitism militant manifestat în ultima parte a vieții sale.

1964: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din Cehoslovacia după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22 și a devenit pentru a două oară campioană mondială.

1986: Moare Alexandru Giugaru (n. 1897), actor român de comedie. A fost distins cu Ordinul Muncii clasa a II-a (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»”, cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice” și cu Ordinul 23 August clasa a III-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

2006: Adrian Năstase își anunță demisia din fruntea Camerei Deputaților și din funcția de președinte executiv al PSD după ce 37 din filialele PSD din teritoriu i-au acordat un vot de blam.

2015: Moare Eusebiu Ștefănescu (n. 1944), actor român de teatru și film. A debutat la Teatrul de Stat din Timișoara cu rolul Marga, din „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, în regia Mariettei Sadova. A jucat apoi la Teatrul Municipal Ploiești, la Teatrul Mic și la Teatrul Național din București. Două roluri principale au fost „Despot Vodă” din piesa lui Vasile Alecsandri și „Ivanov” din piesa omonimă de Anton Cehov. În filme a jucat, din cauza aspectului fizic, mai mult roluri de nemți.

Foto:
Nae Ionescu, Wikipedia

Articole similare

Back to top button