CulturaTimp liber

Reperele zilei – 16 aprilie

Sfânta și Marea zi Miercuri. Sfântul Amfilohie Makris din Patmos, Sfintele Mucenițe fecioare Agapia, Irina și Hionia. (calendar creștin-ortodox).

 

1850: Podul suspendat peste râul Maine din Angers, Franța, se prăbușește din cauza rezonanței în timp ce un batalion de soldați francezi mărșăluiau la pas, ucigând 226 dintre ei.

1889: Se naște Charlie Chaplin (d. 1977), actor, regizor, compozitor și producător britanic. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator). Principalul personaj al lui Chaplin a fost „Vagabondul” „Vagabondul” este un personaj fără adăpost cu maniere rafinate, haine și distincția unui gentleman. Acesta poartă o haină strâmtă, pantaloni și pantofi foarte mari și un melon; poartă un baston de bambus și o mustață caracteristică.

1902: Moare Nicolae Kalinderu (n. 1835), medic român, membru al Academiei Române. A fost un medic, din 1890 membru corespondent al Academiei Române. A fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului Național Liberal din România, la 24 mai 1875.

1935: Moare Panait Istrati (n. 1884), scriitor român de limbă franceză. Panait Istrati s-a născut în Brăila, ca fiu nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec, Gheoghios Valsamis, grec din Cefalonia. Primele încercări literare datează din 1906, cu preponderență făcând publicistică în presa muncitorească din România, debutul fiindu-i articolul Hotel Regina în revista România muncitoare. Între 1910-1912 își publică, în aceeași revistă, primele povestiri: Mântuitorul, Calul lui Bălan, Familia noastră, 1 Mai. Povestirea Chira Chiralina a fost publicată în 1923 cu o prefață semnată chiar de Romain Rolland. A publicat apoi romanele: Ciulinii Bărăganului, Les Récits d’Adrien Zograffi („Poveștile lui Adrian Zograffi”). A fost tratat de TBC în Franța la Nisa și apoi a revenit la București. Izolat, singur și bolnav de tuberculoză, a murit la sanatoriul Filaret. Monumentul de la mormântul său a fost realizat de Milița Petrașcu.

1938: Sunt arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

Foto:
Panait Istrati

Articole similare

Back to top button