Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, Sfântul Mucenic Mamant, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Kaluga (calendar ortodox)
Brăila este restituită Țării Românești în urma semnării Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol.(1829)
31 î.Hr.: Bătălia de la Actium. Forțele lui Octavian înving trupele conduse de Marc Antoniu și Cleopatra.
1192: Convenția de Pace între sultanul Saladin și Richard Inimă de Leu încheie a treia Cruciadă.
1442: Bătălia de pe Ialomița, încununată cu victoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara asupra pașei Șehabeddin. Începutul campaniilor ofensive ale lui Ioan de Hunedoara.
1649: Orașul italian Castro este complet distrus de forțele Papei Inocențiu al X-lea, punând capăt războaielor de la Castro.
1666: A izbucnit Marele incendiu din Londra, care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul; în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.
1752: În Marea Britanie și în coloniile sale, calendarul iulian a fost înlocuit cu calendarul gregorian, diferența de 11 zile dintre cele două calendare fiind rectificată prin faptul că urmatoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.
1792: Revoluția franceză: Masacrele din Septembrie; peste 1.200 de deținuți din închisori sunt omorâți fără judecată de mulțimea dezlănțuită, cu concursul autorităților.
1829: Semnarea Tratatului de pace ruso-turc, la Adrianopol. Tratatul deschidea strâmtorile Dardanele și Bosfor tuturor vaselor comerciale, liberalizând astfel comerțul cu cereale, animale vii și lemn. Pentru Principatele Române, tratatul prevedea recunoașterea domniei pe viață a principilor aleși, fixa hotarul dintre Imperiul Otoman și Muntenia pe talvegul Dunării și restituia raialele Brăila, Giurgiu și Turnu Măgurele. Prin acest tratat se consfințea scăderea considerabilă a puterii Sublimei Porți asupra Țărilor Române în favoarea celei țariste.
1840: Se naște Giovanni Verga, scriitor italian (d. 1922)
1848: A treia Adunare națională de la Blaj (60.000 de participanți) declară că nu recunoaște „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage. Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.
1853: Se naște Wilhelm Ostwald, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1932)
1859: În întreaga lume are loc o superfurtună solară.
1861: Se naște Mircea Demetriade, poet român (d. 1914)
1870: Bătălia de la Sedan, desfășurată în cadrul războiului franco-prusac, în urma căreia trupele franceze au fost încercuite și înfrânte de cele prusace, provocând căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea și proclamarea republicii și a Comunei din Paris.
1887: Se naște Simion Stoilow (d. 1961), matematician român, fondatorul școlii românești de analiză complexă și autor a peste o sută de publicații. A lucrat ca profesor la Universitatea din București și a fost ales membru al Academiei Române
1900: Moare Aron Densușianu, istoric literar și folclorist român (n. 1837). A fost adept al curentului latinist, iar ca istoric literar s-a situat pe poziții naționaliste.
1937: Moare Pierre de Coubertin, filozof, istoric și sociolog francez (n. 1863)
1943: Antonescu și Hitler se întâlnesc în Germania pentru reconfirmarea alianței dintre cele două țări.
1945: Al Doilea Război Mondial: Semnarea actului privind capitularea necondiționată a Japoniei. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).
1958: A fost inaugurat, la București, Muzeul „George Enescu”.
1964: Se naște Keanu Reeves, actor canadian
1966: Se naște Salma Hayek, actriță mexicană
1991: Naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean, a blocat Canalul Sulina în dreptul comunei Partizani.
1995: S-a deschis la Cleveland, statul Ohio, Muzeul „Rock and Roll of Fame”, închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock.
2002: Specialiștii Institutului Clinic Fundeni au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.
2005: Moare Alexandru Paleologu, scriitor, membru al Academiei române (n. 1919)
2022: Moare Frank Drake, astronom și astrofizician american (n. 1930)