
Reperele zilei – 20 martie
Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit (calendar creștin-ortodox)
*Ziua Internațională a Francofoniei.
*Ziua Internațională a Fericirii.
1727: Moare Isaac Newton (n. 1643), fizician, matematician, astronom, chimist și teolog englez. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.
1800: Alessandro Volta scrie Societății Regale din Londra despre o sursă de energie pe care a inventat-o, al cărei principiu a devenit cunoscut sub numele de pilă voltaică, predecesparea bateriei de astăzi.
1820: Se naște Alexandru Ioan Cuza (d. 1873). A fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative.
1831: Se naște Theodor Aman (d. 1891), pictor român, membru al Academiei Române. A fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. Tot el a fost și inițiatorul primelor saloane de artă care au purtat denumirea de Expoziția Artiștilor în Viață, cu începere din anul 1865.
1949: Se naște Anca Petrescu (d. 2013) șef proiect arhitectură la Casa Poporului. Este autor unic al proiectului Casa Poporului, actualmente Palatului Parlamentului, precum și al altor proiecte în Cuba, SUA, Franța, Maroc etc. A fost membră a ordinului arhitecților români și a ordinului arhitecților francezi.
1958: La TVR se difuzează prima emisiune informativă de știri, care se va numi „Jurnalul Televiziunii”, ulterior redenumită „Telejurnal” (din 1966) concepută ca o producție de sine stătătoare. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.