Cultura

Reperele zilei – 21 martie

Reperele zilei – 21 martie

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, Sfântul Cuvios Serapion, Sfântul Serafim de Virița, Sfântul Ierarh Toma, Patriarhul Constantinopolului (calendar creștin-ortodox)

*Ziua mondială a teatrului de păpuși.

*Ziua Internațională a Poeziei.

*Ziua internațională a copiilor străzii.

*Ziua internațională a Sindromului Down.

*Ziua internațională a pădurilor.

 

1685: Se naște Johann Sebastian Bach (d. 1750). A fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

Știați că Bach:

  • Este cel mai mare compozitor al Barocului? Bach este considerat punctul culminant al perioadei baroce în muzică și unul dintre cei mai influenți compozitori ai tuturor timpurilor.
  • Are cel mai vast catalog de lucrări pentru orgă? A compus peste 250 de lucrări pentru orgă, incluzând celebrele Toccata și Fuga în Re minor, Preludii, Fugi și Corale.
  • A compus una dintre cele mai lungi și complexe opere corale: „Misa în si minor”?  Această capodoperă este considerată una dintre cele mai complexe și frumoase lucrări corale scrise vreodată.
  • Are cea mai influentă colecție de piese pentru clavecin: „Clavecinul bine temperat”? Cele două volume, fiecare cu 24 de preludii și fugi în toate tonalitățile, au influențat profund dezvoltarea muzicii occidentale.
  • Are cea mai importantă colecție de lucrări pentru vioară solo: „Sonatele și Partitele pentru vioară”? Include celebra Chaconne în Re minor, considerată una dintre cele mai mari compoziții pentru vioară solo.
  • A scria cea mai vastă creație religioasă: „Patimile după Matei”?  Aceasta este una dintre cele mai impresionante lucrări corale și orchestrale scrise vreodată.
  • Are cel mai mare număr de copii compozitori? Bach a avut 20 de copii, dintre care 4 au devenit compozitori importanți: Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christoph Friedrich Bach și Johann Christian Bach.
  • Este considerat „Muzicianul muzicienilor”? Beethoven l-a numit pe Bach „tatăl muzicii” și a spus despre acesta: „Nu ar trebui să se numească Bach (pârâu), ci Meer (mare)”, făcând referire la vastitatea creației sale.

1859: Se naște Alexandru Averescu (d. 1938), mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. A fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru puținele succese militare ale României. A fost, de asemenea, cel de-al 24-lea prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918).

1928: Se naște Valentin Gheorghiu (d. 2023), compozitor și pianist român.  Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. La vârsta de 15 ani debutează la Ateneul Român în compania Orchestrei Filarmonice din București, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al concertului Nr. 1 în Do-major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și devine solist al Filarmonicii în 1950.

1944: Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu adresează mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cer ieșirea Regatului României din război.

1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco își închide oficial porțile.

2006: Se înființează rețeaua de socializare Twitter, actualmente X.

Articole similare

Back to top button