
Reperele zilei – 22 februarie
Sfântul Cuvios Atanasie, Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia, Sfântul Cuvios Limneu, Sfântul Cuvios Talasie. Sâmbăta celor adormiți – Moșii de iarnă (calendar creștin-ortodox).
1512: Moare Amerigo Vespucci (n. 1454), explorator italian. Vespucci a fost printre primii europeni ajunși în Brazilia, pe coastele Uruguayului și ale Argentinei. A explorat unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea, a explorat aproximativ 6.000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii. Vespucci a fost singurul care a înțeles că America de Sud este un continent nou-descoperit și este cunoscut deoarece a creat un sistem pentru calcularea longitudinii, descoperind circumferința Pământului cu o eroare de 80 de metri față de cifra corectă.
1708: Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la propunerea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.
1732: Se naște George Washington (d. 1799), primul președinte american. A fost general și om de stat american, militant și factor esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii (numele țării între 1707 și 1800) a unora dintre coloniile sale din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii.
1810: Se naște Grigore Alexandrescu (d. 1885), poet și prozator român. Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Cea mai reușită este „Umbra lui Mircea”. Este ultimul fabulist autentic din literatura română, scriind circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat, din cauza cenzurii autorităților („Câinele și cățelul”, „Boul și vițelul”, „Dreptatea leului”, „Vulpea liberală” ș.a.). Lui Grigore Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română, ca specii literare autonome epistola, meditația și satira.
1901: Se naște Justinian Marina (d. 1977), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între 1948 și 1977. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă și autoritățile comuniste.
1900: Prima audiție, la Paris, a „Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian”, de George Enescu (la pian George Enescu).
1903: Se naște Tudor Mușatescu (d. 1970), poet, prozator, dramaturg și publicist român. Piesele de teatru ale lui Mușatescu, cu deosebire comediile „Titanic-Vals” și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în străinătate.
1906: S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.
1907: Răscoala de la 1907: Încep răscoalele țărănești în județele Dorohoi și Iași.
1932: Se naște Aurel Grigoras (d. 2000), dirijor roman. A fost un dirijor român care a condus vreme de 35 de ani Corul Radiodifuziunii Române. În perioada 1953-1965, maestrul Aurel Grigoraș a fost dirijorul corului Teatrului de operetă din București, iar din 1965 până în 2000, a condus Corul Radiodifuziunii Române. În anul 1975, maestrul a condus Corul Operei din Ankara (Turcia).
1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.