*Ziua Mondială a Gândirii.
*Ziua cercetașilor.
1371: Robert al II-lea devine rege al Scoției, începând dinastia Stuart.
1495: Regele Carol al VIII-lea al Franței intră în Napoli pentru a revendica tronul orașului.
1512: Moare Amerigo Vespucci (n. 1454), explorator italian. Vespucci a fost printre primii europeni ajunși în Brazilia, pe coastele Uruguayului și ale Argentinei. A explorat unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea, a explorat aproximativ 6.000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii. Vespucci a fost singurul care a înțeles că America de Sud este un continent nou-descoperit și este cunoscut deoarece a creat un sistem pentru calcularea longitudinii, descoperind circumferința Pământului cu o eroare de 80 de metri față de cifra corectă.
1632: Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii.
1636: Moare Santorio Santorio (n. 1561), medic italian. Numit și Santorio Santorii sau Sanctorius de Padova, a fost medic, fiziolog și profesor italian, celebru datorită faptului că a realizat primele studii în domeniul metabolismului.
1674: Moare Jean Chapelain (n. 1595). A fost un poet și critic literar francez, unul dintre principalii teoreticieni ai clasicismului. A fost unul dintre fondatorii Academiei Franceze.
1708: Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.
1732: Se naște George Washington (d. 1799), primul președinte american. A fost general și om de stat american, militant și factor esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii (numele țării între 1707 și 1800) a unora dintre coloniile sale din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii.
1788: Se naște Arthur Schopenhauer (d. 1860). A fost un filozof german, cunoscut mai ales prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman. Este renumit pentru redactarea lucrării sale din 1818 „Lumea ca voință și reprezentare” (extinsă în 1844), unde caracterizează lumea fenomenelor ca un produs al unei voințe metafizice oarbe și insațiabile.
1810: Se naște Grigore Alexandrescu (d. 1885), poet și prozator român. Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Cea mai reușită este „Umbra lui Mircea”. Este ultimul fabulist autentic din literatura română, scriind circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat, din cauza cenzurii autorităților („Câinele și cățelul”, „Boul și vițelul”, „Dreptatea leului”, „Vulpea liberală” ș.a.). Lui Grigore Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română, ca specii literare autonome epistola, meditația și satira.
1821: Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să-și găsească noi adepți pentru mișcarea sa.
1857: Se naște Robert Baden-Powell (d. 1941)., ofițer britanic și fondator al mișcării scout (cercetașii), născut la Paddington, Londra.
1875: Moare Jean-Baptiste Camille Corot (n. 1796). A fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii „plein-air” și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.
1882: Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I al Serbiei (1882-1889).
1900: Se naște Luis Buñuel (d. 1983). A fost un regizor spaniol de film, considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai lumii.
1901: Se naște Justinian Marina (d. 1977), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între 1948 și 1977. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă și autoritățile comuniste.
1900: Prima audiție, la Paris, a „Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian”, de George Enescu (la pian George Enescu).
1903: Se naște Tudor Mușatescu (d. 1970), poet, prozator, dramaturg și publicist român. În 1934 Tudor Mușatescu a tradus și adaptat o farsă a autorilor vienezi Franz Arnold și Ernst Bach, pe care regizorul Sică Alexandrescu a pus-o în scenă la deschiderea primei stagiuni a Teatrului Vesel din București. Pe afiș spectacolul a apărut cu titlul Birlic. Numele „Birlic” este de origine turcească („birlik”), însemnând „as la jocul de cărți”. Piesele de teatru ale lui Mușatescu, cu deosebire comediile „Titanic-Vals” și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în străinătate.
1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C. Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.
1906: S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.
1907: Încep răscoalele țărănești în județele Dorohoi și Iași.
1908: Se naște John Mills (d. 2005), actor englez. A fost un actor englez care a apărut în peste 120 de filme într-o carieră cuprinsă în șapte decenii. Pe ecran, el a jucat deseori oameni care nu sunt deloc excepționali, dar devin eroi datorită bunului simț, generozității și judecății bune. A primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru munca sa în filmul Fiica lui Ryan (1970).
1910: Se naște György Kovács (d. 1977), actor român. A jucat în numeroase piese românești în perioada postbelică, iar la fiecare zece ani a interpretat un rol în câte o piesă românească pe scenele teatrelor din Budapesta: Cațavencu în O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale în 1948, Grigore Bucșan în Ultima oră de Mihail Sebastian în 1958 și sculptorul Manole Crudu în Moartea unui artist de Horia Lovinescu în 1968.
1913: Moare lingvistul elvețian Ferdinand de Saussure (n. 1857).; a avut o importantă contribuţie la întemeierea şi evoluţia lingvisticii structurale (“Curs de lingvistică generală”, publicat postum, în 1916).
1926: Se naște Gheorghe Adoc, sculptor și grafician român. El aduce prin coerența compozițională de la sfârșitul anilor 1970, o revigorare a reliefului monumental, revigorare ce este caracterizată de forța dinamică a formelor ce în final aduc plusvaloare de expresie personajelor. Bustul lui Mihai Viteazul, executat în bronz și care se află astăzi la Buenos Aires din anul 1993, se impune printr-o armonie generală, sobrietate, avânt și finețe grafică a detaliilor. Gheorghe Adoc face de-a lungul carierei lui artistice o galerie de portrete ale unor personalități importante din istoria și cultura poporului român. Aceste portrete le materializează în medalioane și medalii realizate între anii 1976–1992, unele excepționale precum „Mihai Eminescu” (premiată 1992), „Nicolae Iorga”, „Dimitrie Cantemir”, „George Enescu”, „Constantin Brâncoveanu”. Lucrarea sa cea mai importantă și mai cunoscută este Statuia Independenței din Iași, amplasată în piața cu același nume și dezvelită în anul 1980.
1932: Se naște Aurel Grigoras (d. 2000)., dirijor roman. A fost un dirijor român care a condus vreme de 35 de ani Corul Radiodifuziunii Române. În perioada 1953-1965, maestrul Aurel Grigoraș a fost dirijorul corului Teatrului de operetă din București, iar din 1965 până în 2000, a condus Corul Radiodifuziunii Române. În anul 1975, maestrul a condus Corul Operei din Ankara (Turcia).
1943: Membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weiße Rose) sunt executați în Germania Nazistă.
1949: Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-țărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Între 1957 și 1963 a avut domiciliu obligatoriu.
1949: Se naște Niki Lauda (d. 2019), pilot austriac de curse (Formula 1). a fost un pilot de Formula 1, campion mondial în anii 1975, 1977 și 1984, și antreprenor în industria aviației după retragerea din sport. Ca antreprenor în aviație, a fondat și a condus trei companii aeriene: Lauda Air, Niki și Lauda. De asemenea, a fost consultant pentru Scuderia Ferrari și managerul echipei Jaguar timp de doi ani.
1962: Se naște Steve Irwin (d. 2006), naturalist australian și personalitate TV. A devenit cunoscut datorită documentarelor sale de pe Discovery („The Crocodile Hunter”) și a filmelor artistice în care a jucat. Acesta a încetat din viață în nordul Australiei, într-un accident subacvatic. În dimineața de luni, 4 septembrie 2006, a fost înțepat în piept de o pisică de mare; Stephen Irwin se afla în largul portului Douglas, la nord de Cairns Australia, unde lucra la un documentar despre lumea submarină.
1977: Moare Marcel Anghelescu (n. 1903). A fost un celebru actor român de teatru și film. A interpretat roluri de compoziție, cu predilecție comice (Pristanda din O scrisoare pierdută de Caragiale, Nebunul din Regele Lear de Shakespeare) pe scena Teatrului Național din București. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, a fost laureat al Premiului de stat.
1979: Proclamarea independenței de stat în Santa Lucia.
1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei „Mărășești”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.
1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.
2002: Moare Chuck Jones (n. 1912), creator de desene animate american. Cele mai remarcabile sunt filmele realizate pentru seria „Looney Tunes” și „Merrie Melodies” ale departamentului Warner Bros. Cartoons al studioului omonim. Este personajul din spatele multor filme clasice având în rol principal personaje „Bugs Bunny”, „Daffy Duck”, „Wile E. Coyote” și „Road Runner”, „Pepé Le Pew” precum și a altor personaje realizate la Warners, precum „Duck Amuck”, „One Froggy Evening” și „What’s Opera, Doc?” (toate acestea fiind incluse în Registrul Național de Filme). Foarte celebră este și „Trilogia Vânătorii”:Rabbit Fire, Rabbit Seasoning, și Duck! Rabbit! Duck! (1951–1953).De asemenea el a mai creat si „Tom si Jerry” (1963-1967).
2006: Cel puțin șase bărbați organizează cel mai mare jaf din Marea Britanie, furând 53 de milioane de lire sterline (aproximativ 92,5 milioane de dolari sau 78 de milioane de euro) dintr-un depozit Securitas din Tonbridge, Kent.