
Reperele zilei – 23 martie
Sfântul Cuvios Nou Mucenic Luca din Mitilini, Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici ai lui. Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci. (calendar creștin-ortodox).
Ziua mondială a meteorologiei.
1821: Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurământul reciproc de credință). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boieri. Astfel are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor.
1847: Se naște Alexandru D. Xenopol (d. 1920). A fost un istoric, filozof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. S-a distins și ca un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de elevul său, Nicolae Iorga. A fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române.
1880: Moare Gheorghe Magheru (n. 1802). A fost un comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu (1821), apoi comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (din 1831), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi, temporar, comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească.
1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.
1949: Se naște Mircea Vintilă. Cunoscut și ca Ciocu’, muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk. Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. El este cunoscut atât pentru activitatea sa solo sau cu formația de acompaniament Brambura, cât și ca membru al supergrupului Pasărea Colibri. A compus cântece pe versuri de Adrian Păunescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară.
1983: Are loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.
1998: Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.
2001: Sculptorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.
2019: Moare Tudor Caranfil (n. 1931), critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu). A fost tatăl regizorului de film Nae Caranfil.