Reperele zilei – 24 februarie



*În România se sărbătorește Dragobetele.

303: Împăratul roman Galerius publică edictul prin care se începe persecuția creștinilor în Imperiul Roman de Răsărit.

616: Moare Regele Ethelbert de Kent ( n. 552 d.Hr.). A fost rege al Kentului din jurul anului 580 sau 590 până la moartea sa. A fost primul suveran anglo-saxon care s-a convertit la creștinism.

1304: Se naște Ibn Battuta (d. c.1368), explorator arab. Cunoscut sub numele de Ibn Battuta, a fost un cunoscut explorator arab și un negustor itinerant care a călătorit în toate țările lumii islamice – de la Bolgar pânǎ la Mombasa, din Timbuktu pânǎ în China. Călătoriile sale s-au întins pe mii de kilometri și au durat mai mult de 31 de ani, făcând din el cel mai mare călător care a existat vreodată.

1340: Prima mențiune documentară a Târgului Siret.

1538: Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

1582: Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3.000 de ani (Calendarul gregorian).

1619: Se naște Charles Le Brun (d. 1690), pictor și decorator francez; reprezentant al clasicismului; a creat decorațiile interioare la Versailles. A fost un pictor și decorator francez, prim pictor al regelui Ludovic al XIV-lea, director al Academiei regale de pictură și sculptură. A fost declarat de către Ludovic al XIV-lea „cel mai mare artist francez din toate timpurile” și a fost cea mai dominantă figură a artei franceze din secolul al XVII-lea.

1711: Premiera, la Londra, a operei Rinaldo de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

1717: Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

1810: Se naște Henry Cavendish (n. 1731), fizician, chimist englez. Este cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului, în 1766, a sintezei apei, în 1784, și a celebrului experiment omonim (experimentul Cavendish), din anii 1797 – 1798, în care savantul englez a măsurat forța de atracție dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanțe de torsiune, iar ca rezultate derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracției universale și masa Pământului.

1821: Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care, conduși de Alexandru Ipsilanti, trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821.

1822: Se naște Aloisiu Vlad (d. 1888), jurist român transilvănean, deputat în Parlamentul de la Budapesta, apoi septemvir (unul din cei șapte judecători) la Curtea Supremă a Ungariei⁠. A participat la revoluția de la 1848 din Banat și din Ungaria. Ca membru al Dietei Ungariei a luptat, alături de Eftimie Murgu, pentru satisfacerea revendicărilor țăranilor români, precum și pentru colaborarea revoluționarilor români și unguri în lupta împotriva absolutismului.

1831: Se naște Leo von Caprivi (d. 1899), cancelar al Germaniei. A fost un general-maior german și om de stat care i-a succedat lui Otto von Bismarck în funcția de Cancelar al Imperiului German. Leo von Caprivi a deținut această funcție din martie 1890 până în octombrie 1894.

1856: Se înființează, la Iași, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie).

1870: Se inaugurează, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.

1871: Se naște Alexandru Mărgineanu ( d. 1930), general român. A fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial. A îndeplinit funcția de comandant de divizie în campaniile anilor 1916 și 1917.

1918: Ziua independenţei Estoniei. Ziua naţională.

1920: Adolf Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul Nazist.

1929: Se naște Marga Barbu (d. 2009), actriță română de teatru și film. A debutat în cinematografie în 1953 („Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu), fiind cunoscută, în special, pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica” (regia Șerban Marinescu, 1986) pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. Președintele Ion Iliescu a decorat-o pe Marga Barbu în 2004 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler. Distincția i-a fost acordată ca „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică și pentru talentul și dăruirea puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.

1932: Se naște Eugen Cizek (d. 2008), istoric literar român. A fost un istoric și filolog român, specialist în filologie clasică, profesor universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității din București, autorul unor studii ce privesc literatura latină, între care remarcabilă este Istoria literaturii latine.

1939: Se naște Richard Oschanitzky (d. 1979). A fost un compozitor, aranjor, pianist și dirijor român, de etnie germană, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz ai României. Fratele dirijorului și compozitorului Petru Oschanitzky. A început ca autor de partituri pentru producțiile documentare și de animație realizate la „Sahia Film” și la „Animafilm”. În 1966 a pășit în universul filmului artistic, odată cu Ștefan Iordache și Margareta Pâslaru, protagoniștii unui „Film cu o fată fermecătoare”. A colaborat cu regizori de renume: Malvina Urșianu, Șerban Creangă, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. În anii ’70 a orchestrat compozițiile lui Ciprian Porumbescu pentru pelicula cu același titlu, a compus muzica originală pentru Cu mâinile curate.

1937: Se naște biologul Maya Simionescu, membru al Academiei Române. A fondat, alături de soțul său, Nicolae Simionescu, specialitatea de biologie celulară în România, dar și Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ din București.

1942: Se naște Mihai Mocanu (d. 2009), fotbalist român. A fost un fotbalist și antrenor român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970.

1945: Guvernarea Rădescu. A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților. Acest eveniment a permis ca A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza.

1948: Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954).

1948: Prin lege a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională, iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului.

1953: Moare Mihai Popescu (n. 1909), actor român. Strălucește atât în țară, cât și peste hotare (Viena), impunându-se și ca actor de limbă germană. De asemenea, se afirmă ca profesor la Conservatorul de Artă Dramatică din București în perioada 1951-1953, fiind considerat unul dintre precursorii teatrului românesc modern.

1955: Se naște Alain Prost. Este un fost pilot de curse francez și proprietar de echipă de Formula 1. De patru ori campion mondial în Formula 1, din 1987 până în 2001 a deținut recordul pentru cele mai multe victorii în cursă, până când Michael Schumacher a depășit totalul de 51 de victorii ale lui Prost la Marele Premiu al Belgiei din 2001. În 1999, Prost a primit Premiul Mondial pentru Sport al Secolului la categoria sporturi cu motor.

1955: Se naște Steve Jobs (foto) (d. 2011), fondator Apple Inc, vizionar, inventator și om de afaceri, cunoscut mai ales ca fiind cofondatorul și CEO-ul (directorul general) firmei Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney. A fost cel mai mare acționar al companiei Disney și membru în consiliul de directori ai Disney. Steve Jobs este considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor, cât și în industria divertismentului.

1960: A început procesul intentat „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade; principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

1969: NASA lansează nava spațială Mariner 6 către Marte.

1974: Se naște Mircea Badea. Este un om de televiziune român. Este realizatorul emisiunii În gura presei, la postul de televiziune Antena 3. A jucat, de asemenea, ca actor în câteva filme și a avut o activitate publicistică la Jurnalul Național. Este un critic constant al puterii politice din România. Este activ în presă încă din anii ’90.

1975: Trupa rock Led Zeppelin lansează dublul album Physical Graffiti.

1981: Palatul Buckingham anunță logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer.

1987: În urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986, echipa de fotbal Steaua București, cucerește Supercupa Europei.

1987: Supernova 1987A este descoperită în Marele Nor al lui Magellan. Este prima supernovă care poate fi observată cu ochiul liber din 1604.

1999: Zborul 4509 China Southwest Airlines, o aeronavă Tupolev Tu-154, se prăbușește în apropierea Aeroportului Internațional Wenzhou Longwan din Wenzhou, Zhejiang, China. Toți cei 61 de oameni de la bord sunt uciși.

2003: Moare Bernard Loiseau (n. 1953), bucătar francez. Bernard Loiseau a înființat în 1998 Bernard Loiseau SA și a fost primul bucătar celebru care are propriul lanț de restaurante. Modul său de gătire începea să fie din ce în ce mai puțin căutat. A intrat în datorii și a început să aibă crize de depresie din ce în ce mai severe. Bernard Loiseau s-a sinucis la data de 24 februarie 2003, împușcându-se în gură după o zi plină la muncă. Subiectul filmului Ratatouille are ca rădăcini povestea de viață al lui Bernard Loiseau, restaurantul La Côte d’Or fiind unul dintre restaurantele pe care le-a vizitat regizorul filmului.

2022: La câteva zile după ce a recunoscut Donețk și Lugansk ca state independente, președintele rus Vladimir Putin ordonă o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Foto:
Steve Jobs/Wikipedia