
Reperele zilei – 31 ianuarie
Sf. Doctori, Făcători de minuni și fără de arginți Chir și Ioan (calendar creștin-ortodox)
106: Apolodor din Damasc termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) de la Drobeta.
1418: Moare Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești. În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a atins cea mai mare întindere teritorială din istoria sa, extinzându-se de la Timocul din Serbia până în Dobrogea, de la Olt în nord până la Dunăre în sud și de la Porțile de Fier în vest până la Marea Neagră în est.
1844: Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). Anterior, la 14 ianuarie 1844, fuseseră eliberați și țiganii robi ai statului.
1937: Se naște Marin Moraru, actor român de teatru și film (d. 2016)
1950: Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen la câteva luni după primul test sovietic cu arme nucleare.
1953: Se naște Ovidiu Lipan „Țăndărică”, muzician român, fost membru al grupului „Phoenix”
1958: Prima lansare, reușită, în Cosmos a unui satelit construit de SUA – Explorer 1.
1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut cu succes un zbor suborbital în cadrul misiunii Mercury – Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american. Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic.
1967: România și Republica Federală Germania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1977: Se deschide la Paris Centrul Cultural „Georges-Pompidou”. Parisul își îmbogățește astfel peisajul cultural prin inaugurarea unui spațiu inovator proiectat de Renzo Piano, Richard Rogers și Gianfranco Franchini. Acest centru reprezintă o instituție culturală revoluționară, dedicată în întregime artei moderne și contemporane, unde diferite forme de creație se îmbină armonios: arte plastice, literatură, design, muzică și cinematografie. Considerat unul dintre primele muzee de artă modernă din lume, Centrul Pompidou redefinește conceptul de spațiu cultural, oferind publicului o experiență artistică dinamică și interactivă. Cu o arhitectură îndrăzneață și un concept inovator, acesta devine rapid un punct de referință pentru iubitorii de artă și cultură din întreaga lume.
1990: A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonald’s.
2010: Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.
2011: Moare Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului (n. 1921).
2020: BREXIT: Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, marcând sfârșitul a 47 de ani de apartenență. Încă din 1 ianuarie 1973, Regatul Unit a fost membru al Comunității Economice Europene, predecesoarea UE. Decizia Brexit-ului a fost luată în urma referendumului din 2016, iar procesul de retragere a fost finalizat. Această schimbare a adus modificări majore în relațiile economice, comerciale și politice dintre Marea Britanie și blocul comunitar.