CulturaTimp liber

Reperele zilei – 4 aprilie

Sfântul Ierarh Teona, Arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Cuvios Zosima, Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Maleon, Sfântul Cuvios Platon (calendar creștin-ortodox).

*Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân.

 

1906: După ce a dat semne de activitate timp de aproape un an, Muntele Vezuviu erupe. Erupția vulcanică, care a durat până pe 22 aprilie și a atins apogeul pe 8 aprilie, este cea mai severă din 1631 și a ucis peste 100 de oameni.

1920: Este realizat primul film românesc de desen animat, „Păcală în Lună”.

1933: Se naște Ștefan Tapalagă (d. 1994), actor român. A jucat pe scena Teatrului de Comedie București. În tinerețe a fost campion la scrimă. A fost fratele actriței Rodica Tapalagă. A avut roluri în următoarele filme Am o idee!... (1981), Grăbește-te încet (1982), Cucoana Chirița (1987), Chirița în Iași (1988), Atac în bibliotecă (1993).

1938: Se naște Aristide Buhoiu (d. 2006). A fost un ziarist, realizator de televiziune și scriitor român. A devenit cunoscut publicului larg prin realizarea ciclului de reportaje Drumuri europene, difuzat de postul național de televiziune TVR între 1976 și 1983. A emigrat în 1984 în SUA. Fiica, Luana, a lucrat pentru celebrul regizor Steven Spielberg, la fundația lui din Hollywood. Fiul, Aristide, editează în SUA ziarul Universul, care apare de 20 ani. Ginerele, Thomas Scherzberg, este director în cadrul concernului Bertelsmann, una din cele mai mari companii de media din lume.

1944: Bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului, soldat cu mari distrugeri materiale și mii de morți.

1945: Al Doilea Război Mondial: Teritoriul Ungariei este complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice.

1949: Douăsprezece națiuni: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia, semnează Tratatul Nord Atlantic, creând NATO.

1953: Moare Carol al II-lea (n. 1893), al treilea rege al României (1930-1940). Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.

1958: Simbolul păcii, porumbelul, este afișat în public pentru prima dată la Londra.

1961: Moare Simion Stoilov (n. 1887), matematician român, membru al Academiei Române. A fost un matematician român, fondatorul școlii românești de analiză complexă și autor a peste o sută de publicații. A lucrat ca profesor la Universitatea din București și a fost ales membru al Academiei Române. Este cunoscut drept creatorul teoriei topologice a funcțiilor analitice. Este totodată creatorul școlii românești de analiză complexă.

1983: Prima misiune orbitală a navetei spațiale „Challanger” (STS-6).

1992: Moare Vintilă Horia (n. 1915). A fost diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român, care a scris în special în limbile română și franceză, cunoscând consacrarea internațională după exilul său.

2003: Este inaugurat Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București.

2023: Finlanda devine al 31-lea membru al NATO, dublând granița alianței cu Rusia

 

Articole similare

Back to top button